Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 30/12/2021
Γαλακτομπούρεκο με καταΐφι

ΥΛΙΚΑ

Για το ταψί

7 φύλλα κρούστας

300 γρ. φύλλο καταΐφι KANAKI

250 γρ. βούτυρο LURPAK λιωμένο

 

Για την κρέμα γαλακτομπούρεκου

1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 φλούδα λεμονιού ακέρωτη

6 μεγάλα αυγά

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

50 γρ. σιμιγδάλι χοντρό (ή 150 γρ. στο σύνολο του ότι από τα δύο θέλετε)

2 βανίλιες

2 πρέζες αλάτι

100 γρ. βούτυρο LURPAK

 

Για το σιρόπι

700 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

ξύλο κανέλας

μισό μικρό λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι

  • Κρατάμε 1 φλ. από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο με τη μισή ζάχαρη και την φλούδα λεμόνι σε κατσαρόλα.
  • Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και να αρωματιστεί.
  • Σε μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το αλάτι και με σύρμα δυνατά ή με μίξερχειρός τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να σπάσουν τα αυγά, ομογενοποιώντας το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το 1 φλ. κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε το μείγμα.
  • Παίρνουμε 1 φλ. ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και πάντα χτυπώντας με το σύρμα, το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών να αραιώσει και να ζεσταθούν ελαφρά τα αυγά.
  • Όλο μαζί το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά ωσότου δέσει ελαφρά η κρέμα.
  • Περίπου 1,5 με 2 λεπτά την βράζουμε από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Αφού δέσει αφαιρούμε την φλούδα και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο.
  • Απαλά ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα.

Γαλακτομπούρεκο, στήσιμο

  • Ανοίγουμε με τα δάχτυλα -ξαίνουμε- το καταΐφι να αφρατέψει.
  • Σε στρογγυλό βουτυρωμένο βαθύ ταψί 36 εκ. στρώνουμε το μισό καταΐφι ραντίζοντας το με λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Στρώνουμε από πάνω τα 4 φύλλα κρούστας ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με αρκετό λιωμένο βούτυρο. Τα φύλλα πρέπει να καλύπτουν τα πλαϊνάτου ταψιού.
  • Αδειάζουμε με προσοχή και στρώνουμε την κρέμα στα φύλλα.
  • Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην κρέμα.
  • Στρώνουμε από πάνω 1-1 τα βουτυρωμένα φύλλα (3) μπήγοντας τις άκρες τους στα πλάγια με μια σπάτουλα.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια των φύλλων κρούστας σε παράλληλες λωρίδες 5 με 6 εκ.
  • Απλώνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο κανταΐφι στρώνοντας το αφράτα.
  • Ξανά χαράζουμε απαλά το γαλακτομπούρεκοκαταΐφι με κοφτερό μαχαίρι ώστε να κοπεί και το καταΐφι, με προσοχή να μην βγει η κρέμα στην επιφάνεια γιατί στο ψήσιμο θα καεί και θα χαλάσει η όψη του γλυκού.
  • Ζεσταίνουμε να κάψει καλά το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε πρώτα τις γωνίες και τις χαρακιές.
  • Ραντίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα με λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια.

Γαλακτομπούρεκο, ψήσιμο

  • Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο με καταΐφι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180°C βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα και να ξεκολλάει ολόκληρο το γλυκό από το ταψί.
  • Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 2 με 3 λεπτά και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με χλιαρό προς κρύο σιρόπι.
  • Αφού ρίξουμε το μισό σιρόπι περιμένουμε λίγα λεπτά και έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να τραβήξουν τα φύλλα το σιρόπι τους κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
  • Αν το κόψετε ζεστό πριν προλάβει να απορροφήσει, τότε το σιρόπι θα μαζευτεί στον πάτο του ταψιού και τα κάτω φύλλα θα μουλιάσουν και το ταψί θα γεμίσει υγρά.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο τη ζάχαρη να μουλιάσει.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Από την ώρα που αρχίζει να βράζει δεν ανακατεύουμε ξανά.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι 6 με 8 λεπτά. Να γίνει παχύ.
  • Αφαιρούμε το λεμόνι και την κανέλα και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το σιρόπι.

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ