ΥΛΙΚΑ
Για το ταψί
7 φύλλα κρούστας
300 γρ. φύλλο καταΐφι KANAKI
250 γρ. βούτυρο LURPAK λιωμένο
Για την κρέμα γαλακτομπούρεκου
1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλούδα λεμονιού ακέρωτη
6 μεγάλα αυγά
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. σιμιγδάλι χοντρό (ή 150 γρ. στο σύνολο του ότι από τα δύο θέλετε)
2 βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
100 γρ. βούτυρο LURPAK
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
ξύλο κανέλας
μισό μικρό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι
- Κρατάμε 1 φλ. από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο με τη μισή ζάχαρη και την φλούδα λεμόνι σε κατσαρόλα.
- Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και να αρωματιστεί.
- Σε μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το αλάτι και με σύρμα δυνατά ή με μίξερχειρός τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να σπάσουν τα αυγά, ομογενοποιώντας το μείγμα.
- Προσθέτουμε το 1 φλ. κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε το μείγμα.
- Παίρνουμε 1 φλ. ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και πάντα χτυπώντας με το σύρμα, το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών να αραιώσει και να ζεσταθούν ελαφρά τα αυγά.
- Όλο μαζί το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά ωσότου δέσει ελαφρά η κρέμα.
- Περίπου 1,5 με 2 λεπτά την βράζουμε από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Αφού δέσει αφαιρούμε την φλούδα και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο.
- Απαλά ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα.
Γαλακτομπούρεκο, στήσιμο
- Ανοίγουμε με τα δάχτυλα -ξαίνουμε- το καταΐφι να αφρατέψει.
- Σε στρογγυλό βουτυρωμένο βαθύ ταψί 36 εκ. στρώνουμε το μισό καταΐφι ραντίζοντας το με λίγο λιωμένο βούτυρο.
- Στρώνουμε από πάνω τα 4 φύλλα κρούστας ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με αρκετό λιωμένο βούτυρο. Τα φύλλα πρέπει να καλύπτουν τα πλαϊνάτου ταψιού.
- Αδειάζουμε με προσοχή και στρώνουμε την κρέμα στα φύλλα.
- Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην κρέμα.
- Στρώνουμε από πάνω 1-1 τα βουτυρωμένα φύλλα (3) μπήγοντας τις άκρες τους στα πλάγια με μια σπάτουλα.
- Χαράζουμε την επιφάνεια των φύλλων κρούστας σε παράλληλες λωρίδες 5 με 6 εκ.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο κανταΐφι στρώνοντας το αφράτα.
- Ξανά χαράζουμε απαλά το γαλακτομπούρεκοκαταΐφι με κοφτερό μαχαίρι ώστε να κοπεί και το καταΐφι, με προσοχή να μην βγει η κρέμα στην επιφάνεια γιατί στο ψήσιμο θα καεί και θα χαλάσει η όψη του γλυκού.
- Ζεσταίνουμε να κάψει καλά το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε πρώτα τις γωνίες και τις χαρακιές.
- Ραντίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα με λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια.
Γαλακτομπούρεκο, ψήσιμο
- Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο με καταΐφι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180°C βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα και να ξεκολλάει ολόκληρο το γλυκό από το ταψί.
- Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 2 με 3 λεπτά και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με χλιαρό προς κρύο σιρόπι.
- Αφού ρίξουμε το μισό σιρόπι περιμένουμε λίγα λεπτά και έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να τραβήξουν τα φύλλα το σιρόπι τους κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
- Αν το κόψετε ζεστό πριν προλάβει να απορροφήσει, τότε το σιρόπι θα μαζευτεί στον πάτο του ταψιού και τα κάτω φύλλα θα μουλιάσουν και το ταψί θα γεμίσει υγρά.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο τη ζάχαρη να μουλιάσει.
- Ανακατεύουμε να λιώσει.
- Από την ώρα που αρχίζει να βράζει δεν ανακατεύουμε ξανά.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι 6 με 8 λεπτά. Να γίνει παχύ.
- Αφαιρούμε το λεμόνι και την κανέλα και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το σιρόπι.