ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βούτυρο LURPAK
300 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
½ κ.γ. κανελα
3 πρέζες μοσχοκάρυδο
50 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
220 γρ. γάλα
100 γρ. τρούφα σοκολάτας
Γλάσο σοκολάτας
360 γρ. λευκή κουβερτούρα
25 γρ. ηλιέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 32 ή 34 εκατοστά, και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω, και τοποθετούμε τη βασιλόπιτα στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για ένα λεπτό.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Όταν έχουμε προσθέσει και τη ζάχαρη, αυξάνουμε τη ταχύτητα σε δυνατή και χτυπάμε να αφρατέψουν για 3-4 λεπτά.
- Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε εναλλάξ στο κέικ το γάλα με το αλεύρι. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
- Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη και φουσκωτή και νόστιμη η βασιλόπιτα κέικ.
- Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά ) και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
- Αδειάζουμε τη βασιλόπιτα κέικ στο έτοιμο ταψί, και μπήγουμε το φλουρί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας. Αν δεν ψηθεί το κέντρο της βασιλόπιτας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο !
- Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30 λεπτά το λιγότερο και αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και γαρνίρουμε με το γλάσο λευκή ςσοκολάτας και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
- Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γράφουμε τις ευχές του Νέου Έτους με λίγη μαύρη σοκολάτα.
Γλάσο λευκής σοκολάτας
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα
- Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και τα τοποθετούμε πάνω από ένα κατσαρολάκι στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο νερό για να κάνουμε μπένμαρί.
- Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
- Τέλος, αφαιρούμε το κατσαρολάκιαπό τη φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο μπολ ανακατεύοντας.
- Μόλις έχουμε ένα ομογενές μείγμα, περιχύνουμε τη βασιλόπιτα κέικ.