ΥΛΙΚΑ
6 ώριμες και σφιχτές μεγάλες τομάτες
3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
3 πιπεριές πράσινες
1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
12 κ.σ. ρύζι καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1⅓ φλ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. κουκουνάρι
5 κ.σ. σταφίδα μαύρη
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
φρέσκο τυρί κρέμα ARLA
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα πιο ωραία γεμιστά με ρύζι, πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ανοίγουμε. Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε τομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της, προσέχοντας να αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα, ώστε να μην ανοίξουν μετά στο γέμισμα και στο ψήσιμο.
Κρατάμε την ψίχα της τομάτας για σάλτσα. Την αλέθουμε στο μπλέντερ. Κρατάμε το 1/2 της αλεσμένης τομάτας για το τέλος της συνταγής.
Πασπαλίζουμε κάθε τομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.
Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους. Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας, ώστε να κάθονται καλά στο ταψί.
Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν, αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ½ φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3′. Προσθέτουμε το κολοκύθι και την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τη σταφίδα και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή, όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.
Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε το ταψί.
Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα. Έπειτα, αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα με φρέσκο τυρί κρέμα.
https://www.argiro.gr/recipe/gemista-tis-argiros/