Επίκαιρα Πρίνος
Η ύπαρξις πετρελαίων εις ικανοποιητικάς ποσότητας εις την περιοχήν της Θάσου, επεβεβαιώθη και από τας νέας δοκιμάς καύσεως που έγιναν με μεγάλην επιτυχίαν εις τον τρίτον ορίζοντα υδρογονανθράκων της γεωτρήσεως Πρίνος ΙΙ.
Σπικάζ: Ο Χαράλαμπος Παλαϊνης θυμάται τον ενθουσιασμό του Ιωαννίδη που πίστευε ότι έτσι θα λυνόντουσαν όλα τα προβλήματα της χώρας.
ΚΙΟΥ Παλαϊνης (ηχητικό)
«Ο Ιωαννίδης «πω πω, τα ‘χουνε κρύψει τόσα χρόνια τα πετρέλαια και η Ελλάδα κάθεται απάνω σε πετρέλαιο και τον Πρίνο και θα φέρουμε όλους εδώ, γαλλικές εταιρείες, ιταλικές»…
Συνέχεια επίκαιρα Πρίνος
Η κυβέρνησις επισημαίνει ότι το γεγονός τούτον αποτελεί μέγαν σταθμόν εις την οικονομικήν ζωήν της χώρας, τα αποτελέσματα του οποίου ανήκουν εις το σύνολον του ελληνικού λαού.
Σπικάζ: Υπεύθυνος για τις έρευνες ήταν ο τότε υπουργός Βιομηχανίας, Κωνσταντίνος Κυπραίος.
ΚΙΟΥ Κυπραίος
«Την 17 Δεκεμβρίου του 1973 εβρέθη το πρώτο πετρέλαιο εις τον Πρίνο. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1974 αρχίσαμε την έρευνα εις τον Πρίνο 2, και μετά 3 μήνες διεπιστώθη ότι υπήρχε πετρέλαιο και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας».
ΚΙΟΥ Χατζηβασιλείου
«Επομένως, η ανακάλυψη αυτού του κοιτάσματος στον Πρίνο σε ελληνικά χωρικά ύδατα δίνει την ευκαιρία σ’ έναν άνθρωπο που σκέφτεται με απλοϊκότητα και ρηχότητα, όπως ο Ιωαννίδης. Να, εδώ έτσι... θα εδραιώσω την εξουσία μου, θα μείνω για πάντα να κυβερνάω».
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων
Σπικάζ: Όταν η Τουρκία μαθαίνει για τα πετρέλαια, αντιδρά. Θέτει ζήτημα Αιγαίου.
Κιου Θεοδωρόπουλος
«Το θέμα ετέθη ουσιαστικά από του Τούρκους το ‘73. Όπου διεξεδίκησαν για την τουρκική εταιρεία πετρελαίου το μισό της υφαλοκρηπίδας του βορείου Αιγαίου».
ΚΙΟΥ Σακελλαρόπουλος
«Η Τουρκία αρχίζει και αμφισβητεί τη διαδικασία πια της κυριαρχίας της Ελληνικής στο Αιγαίο. Αρχίζει και γκριζάρει, θα λέγαμε, διάφορες ζώνες».
Σπικάζ: Τα πετρέλαια ενεργοποιούν όμως και τους Αμερικάνους.
ΚΙΟΥ Κυπραίος
- «Ο Ανδρουτσόπουλος μου είχε πει ότι οι Αμερικάνοι είχαν ζητήσει να κάνουμε μια εταιρεία αμερικανοελληνική και τουρκική, για την έρευνα και την άντληση του πετρελαίου. Κι εμείς απερρίψαμεν.
- Κι αυτό, πότε έγινε περίπου η πρόταση;
- Αυτό θα έγινε τον Απρίλιο του 1974».
Σπικάζ: Ο Σταύρου θυμάται τη συζήτηση του Ιωαννίδη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Χένρι Τάσκα.
ΚΙΟΥ Σταύρου
ΑΠ. «Ο Τάσκα του είχε πει και για συνεκμετάλλευση των πετρελαίων μαζί με την Τουρκία; Ή μόνο με τους Αμερικανούς;».
«Όχι, μόνο με τους Αμερικανούς, δεν νομίζω για Τουρκία δεν άκουσα. Δεν μου είπε τέτοιο πράγμα. Εμένα μου είπε (επί) λέξει, ότι ζητάνε να πάνε να εκμεταλλευτούν τα πετρέλαια, αλλά εγώ τους ζήτησα ναι μεν αλλά… να μας το δώσετε και. Να μας στηρίξετε με τους Τούρκους.
Του είπε, ο Τάσκα, ότι άμα θα φύγουμε εμείς πώς θα τα βγάλετε τα πετρέλαια. Ε και εγώ του απήντησα, λέει, ο ελληνικός λαός με τα νύχια του. Αντέδρασα κάπως έτσι σωματικά λέει γιατί κάνεις έτσι; Λέω, δεν είναι διπλωματική απάντηση αυτή. Δεν με νοιάζει εμένα αυτό είναι το σωστό αυτό που πιστεύω. Έτσι θεωρώ ότι από εκείνη τη στιγμή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να τον ξεπορτίσουν».
Σπικάζ: Η Τουρκία απειλεί για πρώτη φορά να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο. Η Αθήνα αντιδρά και οι δύο χώρες φτάνουν πάλι κοντά στον πόλεμο.
ΚΙΟΥ Παλαϊνης (ηχητικό)
«Και πήρε ο Μπονάνος τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Τούρκο, και του λέει Άκου να δεις, αν στείλεις το ερευνητικό σκάφος θα το βουλιάξω αμέσως. Και έκαναν την εκτίμηση τους και δεν το στείλανε».