Κλείσιμο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κοινή αντιπολίτευση απελπισίας...

Κασσελάκης και Ανδρουλάκης κάνουν πολιτική αντιπολίτευσης τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα

Βλοσυρός στο νέο ρόλο του «σοβαρού» ο Στέφανος Κασσελάκης. Χαμογελαστός ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρώτη φορά τέτοια χαρά ζωγραφισμένη σε δημόσια εμφάνιση στο πρόσωπο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το αντάμωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έφερε αισιοδοξία και ένωσε τους δυο Αρχηγούς σε έναν σκοπό. Αν όχι, προς το παρόν, να ενωθούν τα δύο κόμματα, τουλάχιστον να συμπράξουν σε κοινό μέτωπο εναντίον Μητσοτάκη.

Κασσελάκης και Ανδρουλάκης κάνουν πολιτική αντιπολίτευσης τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα. Ελλείψει νέων, πιάνονται από τα παλιά. «Ζωντανεύουν» την τραγωδία των Τεμπών για να δηλώσουν πολιτική ύπαρξη. Αναζητούν πολιτικό σωσίβιο στις «ξαναζεσταμένες» καταγγελίες για παρακολούθηση συνομιλιών μέσω συστήματος predator.

Αντιπολίτευση της απελπισίας. Αδυνατούν κι οι δυο να παραγάγουν πρωτογενή πολιτική. Σύρονται εκ των πραγμάτων πίσω από τα γεγονότα. Διότι, όπως πολλές φορές, έχουμε πει η πραγματική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση γίνεται από τα γεγονότα. Η πραγματικότητα καθορίζει πολλά, ίσως τα περισσότερα στην πολιτική, σε σχέση με την πρόθεση ή την βούληση στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Συμφώνησαν στην πρώτη τους συνάντηση Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, που φαίνεται να είχε θετικό αντίκτυπο και στους δυο, ότι με Εξεταστική επιτροπή ο ένας και με Προανακριτική Επιτροπή ο άλλος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα ζωντανέψουν τη ματιά των πολιτών προς την Αντιπολίτευση. Και από δίπλα το θεμα των υποκλοπών που αναθερμαίνεται προσφάτως, μήπως και κουνηθεί η βελόνα του ενδιαφέροντος υπέρ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Την πολιτική καθημερινότητα την διαμορφώνει η Κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάποια κινητικότητα στις πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν αφορούν βέβαια τα κεντρικά ζητήματα για τα οποία οι πολίτες θέλουν αποφάσεις τολμηρές, ρηξικέλευθες και θαρραλέες. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν και με την αντιπολιτευτική παρελθοντολογία.

Ο Πρωθυπουργός επέπληξε τις προάλλες σε μια Κοινοβουλευτική συζήτηση τους δυο πολιτικούς αρχηγούς. Ζήτησε να διαβάζουν και να πηγαίνουν μελετημένοι στις συζητήσεις, ώστε να γίνεται βαθιά πολιτική κουβέντα. «Μα επιτέλους κι αυτός ο Μητσοτάκης, πως τους θέλει πια;», διερωτήθηκαν καυστικά κάποιοι. Κι αν ακόμη δει κανείς με θετική ματιά την κριτική αυτή, δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει στη συνέχεια τους Κασσελάκης και Ανδρουλάκη. Θα τον έχουν διαψεύσει...

Το ρεπορτάζ από την συνάντηση, δεν «βγάζει» περαιτέρω συνεργασία πέραν της συμφωνίας για τα δυο θέματα. Θα ήταν και εκτός λογικής για τον Ανδρουλάκη, όταν με τον καθοδικό ρυθμό που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται στις επόμενες δημοσκοπήσεις να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση τα δυο κόμματα δεν μπορούν να κρύψουν την ένδεια, σε πολιτικές ιδέες και σχέδια.
Συνεπώς, η συνεργασία φαίνεται σαν ζητούμενο μέσα στην πολιτική τους μοναξιά...