Του Βασίλη Κωστόπουλου*
Οι Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα του 2018 θα καταντήσουν να γίνουν σαν την χαμένη Ατλαντίδα. Όλοι θα μιλάνε γι αυτές αλλά κανείς δεν μπορεί να τις βρει επί της ουσίας.
Προχθές σε ένα τηλεοπτικό πάνελ o κ. Τσιρώνης του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθoύσε να μας πείσει ότι ήρθαν επενδύσεις στην χωρά μη κατονομάζοντας όμως κάποια . Παρόμοιο σκηνικό ήταν η παρουσία του κ. Στάικου (πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας επενδύσεων) ο οποίος σε πάνελ με τον κ. Κυρανάκη μιλούσε για δεκάδες ξένες επενδύσεις μη κατονομάζοντας πάλι κάποια.
Για να μιλήσει κάποιος για επενδύσεις καλό είναι να κατανοήσει τα αρχικά (με λατινικούς χαρακτήρες ) P.E.S.T.E.L και είναι η πρώτη μακροοικονομική ανάλυση που κάνει οποιοσδήποτε σώφρων επενδυτής θέλει να μπει σε μία αγορά.
Τα αρχικά προέρχονται απ τις ονομασίες Political , Economic ,Social ,Technological ,Environmental , Legal και με μια γρήγορη ματιά:
Πολιτική Κατάσταση (Political )
Εξετάζεται η πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα και το σημαντικότερο κατά πόσον η πολιτική στρατηγική είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις.
Οικονομία (Economic)
H οικονομική ευρωστία της χώρας η οποία καθρεπτίζεται μέσω δεικτών ανάπτυξης. Βασικός άξονας είναι το ποσοστό παρέμβασης του κράτους στις επιχειρήσεις και το φορολογικό καθεστώς .
Κοινωνική Δομή (Social)
Η Βάση μιας οικονομίας η οποία ξεκινά απ την κοινωνία ,τα νοικοκυριά και την δυναμική τους (το περιβόητο καλάθι της νοικοκυράς) . Βασικός άξονας σε αυτό είναι και τα δημογραφικά στοιχειά σχετικά με την ηλικία και τα ποσοστά των παραγωγικών κοινων.
Τεχνολογία (Technological)
Ψηφιοποίηση πρωτίστως στους κρατικούς φορείς αλλά και στις επιχειρήσεις. Ο Λεγόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός και το ποσοστό διείσδυσης του στην χώρα.
Περιβαλλοντολογικοί Παράγοντες ( Environmental)
Κατά πόσο η χώρα έχει αντιληφθεί το πόσο εύθραυστο είναι το περιβάλλον και έχει ευαισθητοποιήσει την κοινωνία. Σημαντικός παράγοντας εδώ είναι και οι καιρικές συνθήκες στην εκάστοτε χώρα.
Nομικό Καθεστώς (Legal)
Πόσο εύκολα λύνονται νομικές υποθέσεις ειδικά στο επιχειρηματικό επίπεδο.
Mε βάση τα παραπάνω και χωρίς περαιτέρω αναλύσεις (από όποιο ιδεολογικό φάσμα ανήκει κάποιος) αξίζει να σκεφτούμε ότι στην ΧΩΡΑ των 3 εκλογικών αναμετρήσεων σε 7 μήνες το 2015 , τις υπερφορολογήσεις των επιχειρήσεων αλλά και της μεσαίας τάξης , της υπερδιόγκωσης σε καιρό κρίσης του κράτους , την συρρίκνωση των παραγωγικών ηλικιών ,την τεράστια γραφειοκρατία αλλά και του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου άπαξ και κάποιος θέλει να μπλοκάρει νομικά οποιοδήποτε επενδυτικό πλάνο , καλώ τον κ.Τσιρώνη και τον κ. Σταικό να μας πουν αν οι ίδιοι θα επένδυαν στην Ελλάδα αυτή την στιγμή.
Η Ελλάδα θέλει μια δομική αλλαγή (disruption) στις παραπάνω δομές γιατί με μια πολύ πρόχειρη μάτια απ τον καθένα μας το μόνο που έχουμε σαν φιλικά προσκείμενο για τους επενδυτές είναι το Ελληνικό Καλοκαίρι και αυτό κατά το παρελθόν με βαρύγδουπες δηλώσεις περί γκαρσονιών της Ευρώπης πήγαμε να το περιθωριοποιήσουμε σε λούμπεν επίπεδο.
O Βασίλης Κωστόπουλος είναι Marketing Director / Entrepreneur