Της Σταματίνας Σταματάκου

Γίνεται ένα νησί να έχει μόνο τρεις ανθρώπους;

Για μέρες έκανε το γύρο του Διαδικτύου η φωτογραφία μίας γάτας χωρίς πρόσωπο, φαινόταν σοβαρά τραυματισμένη ή άρρωστη. Σίγουρα πάντως δε χωρούσε αμφιβολία ότι υπέφερε. Σε ολόκληρο το νησί της Μυτιλήνης βρέθηκαν μόλις τρεις γυναίκες που ενδιαφέρθηκαν κατόπιν και δίκης μου έκκλησης. Η μία από αυτές μαζί με την μητέρα της έσπευσαν στο σημείο ξανά και ξανά μέχρι να την εντοπίσουν. Η Αθηνά Βέρρου, έτσι ονομάζεται, όπως και η μητέρα της έβαλαν τα γυαλιά στο νησί τους. Περισυνέλεξαν την γατούλα, την πήγαν στο γιατρό και την φιλοξενούν. 

Βέβαια υπήρξαν «φιλόζωοι» που όταν τους είπα να αναζητήσουν το ζώο γιατί θα βρέχει καταρρακτωδώς μου απάντησαν: «Ε ευθανασία θέλει. Τι σήμερα το μεσημέρι, τι αύριο το πρωί». Είχαν βγάλει και πόρισμα ενώ δεν τους ενδιέφερε πώς θα ένιωθε το ζώο μια ακόμη μέρα τρομοκρατημένο και βρεγμένο στους δρόμους. Στο χωριό που σημειώθηκε το περιστατικό, στον Πολιχνίτο, φυσάει αδιαφορία, οι κάτοικοι ήταν απλοί θεατές για τουλάχιστον μία εβδομάδα. 

Η γάτα όταν έφτασε στον κτηνίατρο, Γιώργο Παλαιολόγου, ήταν σε τραγική κατάσταση. Όπως δήλωσε η Αθηνά Βέρρου στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Αλεξάνδρα Καϋμένου δεν έχει δει ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο και τρόμαξε με το θέαμα. Η πρώτη κυτταρολογική έδειξε ότι το ζώο δεν έγινε έτσι από κάποιου είδους καρκίνου ή από κάποιο αυτοάνοσο αλλά από ανθρώπινο χέρι που του έριξε κάποιου είδους οξύ, όπως άκουα φόρτε.

Τόσες μέρες το πλάσμα αυτό υπέφερε από ανθρώπινο χέρι και δεν υπήρξε άνθρωπος να απλώσει το δικό του χέρι βοηθείας. Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου πριν από 20 ημέρες στο Πολιχνίτο της Λέσβου. Σίγουρα κάποιοι ξέρουν ποιος είναι ο δράστης. Μπορεί αυτό το ζώο παρά τους πόνους που πέρασε να ζει αλλά κάποια άλλα γατάκια δεν θα είναι τόσο τυχερά όσο εκείνο. Αυτός που ξέρει οφείλει να μιλήσει στην Αστυνομία γιατί η σιωπή είναι συνενοχή. 

Το να μην αγαπάει κάποιος τα ζώα και να μην τα θέλει σπίτι του είναι δικαίωμά του, να τους κάνει κακό όμως όχι. Οι άνθρωποι που νομίζουν ότι τα ζώα είναι άχρηστα, είναι οι ίδιοι επιζήμιοι για την κοινωνία μας. Ο βασανισμός και η θανάτωση ζώου είναι κακούργημα και τιμωρείται με 30.000 ευρώ και μέχρι 10 έτη ποινή φυλάκισης. 

ΥΓ: Η γατούλα πλέον έχει όνομα και οικογένεια. Την υιοθέτησα εγώ και αναμένω να ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες, θα ζήσει μία ζωή όπως της αξίζει. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ηλίας Μαγκλίνης, που αγαπάει πολύ τις γάτες και την ποίηση την βάφτισε Σελάνα, από το ποίημα της Σαπφούς.