Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες δεσμεύονται να ενσωματώσουν πρακτικές ESG και οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναθεωρούν ολόκληρα τα μοντέλα εργασίας τους, οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη έχουν αποκτήσει μεγάλη ζήτηση. Επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους προσπαθούν συνεχώς να εντάξουν πρακτικές αειφορίας στις υπάρχουσες δραστηριότητές τους, δημοσιεύοντας νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Η πίεση από τους επενδυτές και τα νέα νομοθετικά πλαίσια είναι επίσης βασικοί παράγοντες που κατευθύνουν αυτή τη ζήτηση.
Οι νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που αφορούν τη βιωσιμότητα καλύπτουν πλέον ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ η ζήτηση αυξάνεται με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς στους ακόλουθους τομείς: ενέργεια και εξόρυξη, υγειονομική περίθαλψη, γεωργία, μεταφορές, κατασκευές και μεταποίηση, επαναχρησιμοποίηση και επισκευή για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, σχεδιασμός προϊόντων και συσκευασιών, εξυπηρέτηση πελατών και αντίστροφη εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας που αφορούν τη βιώσιμη μόδα, την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων, τη διαχείριση οικοσυστημάτων και την επάρκεια στα ηλιακά συστήματα αυξήθηκε πάνω από 50% μεταξύ 2016 και 2021.
Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, οι θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία αυξάνονται ταχύτερα από άλλες, με τη ζήτηση για δεξιότητες σε ηλεκτρικά οχήματα να αυξάνεται κατά 51% μεταξύ 2015 και 2021. Αυτή τη στιγμή, η Ολλανδία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό (8,6%) θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία. Η Σκωτία ακολουθεί το προβάδισμα με 8,1%, μαζί με το Βέλγιο με ποσοστό 7,5%. Οι σύμβουλοι αειφορίας έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση, είτε ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι είτε ως μέρος του τμήματος ESG μιας επιχείρησης.
Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν βασικό παράγοντα στην πορεία της πράσινης μετάβασης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον διαρκώς μεγαλώνει για την κυκλική οικονομία, είναι λογικό ότι οι δυνατότητες θα διευρυνθούν. Δεν είναι τυχαίο πως νέες θέσεις εργασίας στην ηλιακή και αιολική ενέργεια στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντικατέστησαν θέσεις στη βιομηχανία άνθρακα σε λιγότερο από 10 χρόνια. Έτσι και το εργατικό δυναμικό που σχετίζεται με την κυκλική οικονομία θα μεγαλώσει σημαντικά.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labor Organization -ILO) εκτιμά ότι η βιώσιμη οικονομία θα μπορούσε να δημιουργήσει 24 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως μόνο μέχρι το 2030. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του LinkedIn, επιβεβαιώνεται ότι η στροφή προς τις προσλήψεις για τη βιώσιμη οικονομία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη παγκοσμίως.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα της βιωσιμότητας αυξάνονται, οι εργοδότες τείνουν να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες δεξιότητες και όχι σε πανεπιστημιακά πτυχία. Αυτό που απαιτούν είναι μια βαθιά κατανόηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής τομής. Όπως παρουσιάζεται στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι εργοδότες εκτιμούν ότι 4 στους 10 εργαζομένους θα χρειαστεί να αποκτήσουν εκ νέου δεξιότητες.
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι πλέον η θεωρητική γνώση δεν αρκεί. Τα πρακτικά εργαλεία και οι κατάλληλες δεξιότητες αποτελούν προυπόθεση για να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στις νέες προκλήσεις, ενώ η σωστή κατάρτιση και η εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους θεωρείται μονόδρομος για τη μετέπειτα επιτυχία τους στον τομέα της βιωσιμότητας.
Στην Ελλάδα παρουσιάζονται αυξημένες δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από την εφαρμογή ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, καθώς είναι μία χώρα με εκτεταμένο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, αλλά και συνολικά απαιτείται εκτεταμένη πολιτική υποστήριξη σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Είναι, επίσης, βασικής σημασίας να δοθούν τα κατάλληλα οικονομικά και πρακτικά κίνητρα σε φορείς και επιχειρήσεις.