Κανελόνια με σπανάκι
https://www.argiro.gr/recipe/kanelonia-me-spanaki/
ΥΛΙΚΑ
18 κανελόνια εμπορίου
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια (με τα πράσινα φύλλα τους)
700 γρ. σπανάκι (πλυμένο και χοντροκομμένο)
1/2 φλ. γάλα
250 γρ. φέτα
3 πρέζες μοσχοκάρυδο
3 φέτες μπέικον καπνιστό IFANTIS
αλάτι
πιπέρι
Για την εύκολη μπεσαμέλ
3 φλ. γάλα φρέσκο
3 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό
1/3 φλ. τριμμένο σκληρό τυρί Δανίας ARLA
αλάτι
πρέζα μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμυδάκια και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το καλά στραγγισμένο και χοντροκομμένο σπανάκι και σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος του. Προσθέτουμε το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια.
Πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Μετά από λίγα λεπτά, όταν θα αρχίσει η γέμιση να πίνει τα υγρά της, προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε να γίνει σαν κρέμα.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε τα κανελόνια.
Δοκιμάζουμε ξανά το αλατοπίπερο.
Για την εύκολη μπεσαμέλ
Για να φτιάξουμε την εύκολη μπεσαμέλ, βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το αυγό και το τυρί. Δηλαδή σε κρύα κατσαρόλα εκτός φωτιάς, βάζουμε το γάλα κρύο, το κορν φλαουρ, αλάτι, μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως το κορνφλάουρ μέσα στο γάλα.
Προσθέτουμε το βούτυρο.
Βάζουμε την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ στη φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.
Μόλις πάρει βράση η κρέμα και πήξει ελαφρά, είναι έτοιμη.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις το αυγό, ανακατεύοντας με το σύρμα να διαλυθεί μέσα στην κρέμα.
Προσθέτουμε το μισό από το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Στήνουμε τα κανελόνια στο ταψί
Θα χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό ταψί ή λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 °C στον αέρα και θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Ρίχνουμε μέσα στο ταψί μία γεμάτη κουτάλα μπεσαμέλ και την απλώνουμε να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Γεμίζουμε ένα ένα τα κανελόνια με τη γέμιση. Ιδανικά βάζουμε τη γέμιση σε σακούλα κορνέ και κόβουμε χοντρή τρύπα, ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε κατευθείαν κάθε κανελόνι πιο εύκολα.
Τοποθετούμε τα κανελόνια στη σειρά επάνω στη μπεσαμέλ κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Φροντίζουμε να μην πατάει το ένα κανελόνι πάνω στο άλλο.
Περιχύνουμε τα κανελόνια με όση γέμιση ή υγρά της γέμισης έχουν περισσέψει.
Αδειάζουμε την υπόλοιπη ζεστή μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί που έχουμε βουτυρώσει ξεχωριστά, κλείνοντας και σφραγίζοντας καλά το ταψί γύρω γύρω.
Ψήνουμε τα κανελόνια για 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί (το υπόλοιπο) και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τα κανελόνια να σταθούν για 10 λεπτά στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά.
https://www.argiro.gr/recipe/kanelonia-me-spanaki/