Η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ θα οδηγήσει σε μια νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και πρωτόγνωρης ευημερίας. Παράλληλα όμως είναι και μια μεγάλη πρόκληση: η οικονομία πρέπει να αναδιοργανωθεί, το δημόσιο χρέος να μειωθεί, η ανταγωνιστικότητα να αυξηθεί και κρίσιμοι τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη, η υγεία και η παιδεία να μεταρρυθμιστούν. Μόνο έτσι θα καταφέρει η Ελλάδα να μειώσει την απόσταση από τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης και να εξασφαλίσει την ευημερία της. Διαφορετικά, θα είναι ευάλωτη στην πρώτη τρικυμία.
Δυστυχώς, η ευκαιρία αυτή θα χαθεί και το 2010 η κατάσταση θα ανατραπεί εντελώς προς το χειρότερο με τρόπο που κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί ως τότε. Καθώς οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν συνεχώς, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καταβαραθρώθηκε. Έτσι, όταν το 2008 ξεσπά μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η χώρα θα λαβωθεί θανάσιμα. Η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκοπεί και η ίδια η θέση της στην Ευρώπη θα αμφισβητηθεί. Όπως και οι προηγούμενες καταστροφές, η κρίση του 2010 στρέφει στην Ελλάδα την παγκόσμια δημοσιότητα.
Δώδεκα χρόνια μετά, τα γεγονότα είναι ακόμη νωπά. Θα μπορέσουμε, να μετουσιώσουμε την καταστροφή αυτή σε θρίαμβο, όπως κάναμε στο παρελθόν;
Το μόνο σίγουρο είναι πως για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε την ευφυΐα, την προσαρμοστικότητα, την σκληρή δουλειά και την εξωστρέφειά μας, όπως ακριβώς κάναμε στο παρελθόν.