Βρετανία: Ενδεχόμενο και για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από τον Σούνακ

Η υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία έχει παραμείνει σταθερή, παρά την αναταραχή των τελευταίων μηνών, καθώς η Λιζ Τρας διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, ενώ αμέσως μετά επιλέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προσανατολίζεται σε διατήρηση ή και αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία την επόμενη χρονιά, αλλά και να αντιμετωπίσει τους διεθνούς ανταγωνιστές “όχι με μεγάλα ρητορικά λόγια, αλλά με δυναμικό πραγματισμό”.

Η υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία έχει παραμείνει σταθερή, παρά την αναταραχή των τελευταίων μηνών, καθώς η Λιζ Τρας διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, ενώ αμέσως μετά επιλέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Σούνακ.

Ωστόσο, μερικοί Συντηρητικοί βλέπουν τον Σούνακ ως λιγότερο επιθετικό κατά της Κίνας σε σύγκριση με την Τρας, παρά το γεγονός ότι μία προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Σούνακ και του Κινέζου προέδρου Σι στην πρόσφατη διάσκεψη της G20 στο Μπαλί απέτυχε και την προηγούμενη εβδομάδα, το Λονδίνο απαγόρευσε την εγκατάσταση καμερών κινεζικής κατασκευής σε ευαίσθητα κυβερνητικά κτίρια.

“Υπό την ηγεσία μου δεν θα επιλέξουμε την κρατούσα κατάσταση. Θα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά”, ανέφερε ο Σούνακ σε ένα απόσπασμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του, από την πρώτη σημαντική ομιλία του για την εξωτερική πολιτική. Ο Σούνακ προγραμματίζει να μιλήσει σήμερα στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προτεραιότητές του θα είναι “η ελευθερία, η ανοιχτή προσέγγιση και η νομιμότητα”.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν αμφισβητήσει αν η Βρετανία υπό τον Τζόνσον είχε παραμείνει ειλικρινά δεσμευμένη στις νομικές συμφωνίας για το Brexit, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Για την Ουκρανία, ο Σούνακ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην πολιτική που ακολούθησαν ο Τζονσον και η Τρας.

“Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Θα διατηρήσουμε την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας μας τον επόμενο χρόνο και θα παρέχουμε νέα υποστήριξη στην αντιαεροπορική άμυνα”, όπως ανέφερε ο Σούνακ.

Το Σεπτέμβριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι είναι η δεύτερη χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά από τις ΗΠΑ, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια 2,70 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη χρονιά που διανύουμε.

Ο Σούνακ θα τονίσει ότι η Βρετανία είναι αναγκαίο να έχει μία μακροπρόθεσμη προσέγγιση απέναντι στους αντίπαλους και στους ανταγωνιστές της, για τους οποίους, δεν θα κάνει ονομαστική αναφορά, σύμφωνα με το απόσπασμα της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει να κάνει “ένα άλμα εξέλιξης” στην προσέγγιση που έχει στην εξωτερική πολιτική της.

“Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε μία πιο δυνατή οικονομία στο εσωτερικό, καθώς αποτελεί τη βάση για την ισχύ μας στο εξωτερικό και σημαίνει επίσης, ότι ορθώνουμε το ανάστημά μας στους ανταγωνιστές μας, όχι με μεγάλα ρητορικά λόγια, αλλά με δυναμικό πραγματισμό”, θα τονίσει ο ίδιος.

Ο Σούνακ είχε προηγούμενα περιγράψει την Κίνα ως “μία συστημική πρόκληση,” αλλά “και τη μεγαλύτερη κρατική απειλή στην οικονομική ασφάλεια μας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ