Ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών, που θυμίζει κάτι από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του 1989, έχει κατακλύσει όλη την Κίνα, καθώς οι διαδηλωτές απαιτούν τον τερματισμό των ακραίων περιοριστικών μέτρων του Πεκίνου για τον κορωνοϊό. Η πανίσχυρη κινεζική κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ εντείνει την καταστολή και τη λογοκρισία, δείχνοντας να ανησυχεί για τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που θυμίζει κάτι από '89, μόνο που τότε αίτημα ήταν περισσότερη δημοκρατία, ενώ τώρα οι διαδηλωτές ζητούν ελευθερία από τα δεσμά των αλλεπάλληλων lockdown.
Οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν διαστάσεις γενικευμένης εξέγερσης από τη Σαγκάη μέχρι τη μακρινή βορειοδυτική επαρχία Σικιάγκ, όπου έχουν καταγγελθεί διώξεις των τουρκόφωνων μουσουλμάνων Ουιγούρων, ενώ το ΒΒC κατήγγειλε ότι δημοσιογράφος του που καλύπτει τις ταραχές χτυπήθηκε και κλωτσήθηκε από την κινεζική αστυνομία προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Λονδίνου.
Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν στη Σαγκάη το βράδυ της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν βίαια λίγες μόνο ώρες νωρίτερα.
Η απεσταλμένη του Sky στη Σαγκάη περιέγραψε την ατμόσφαιρα το πρωί ως «πολύ, πολύ τεταμένη», προσθέτοντας ότι δεν είναι προς το παρόν ασφαλές να βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σημείο των διαδηλώσεων λόγω της παρουσίας της αστυνομίας.
Πρόκειται για την τρίτη νύχτα χάους που έχει εξαπλωθεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Γουχάν, όπου ξέσπασε ο κορωνοϊός πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Το βράδυ της Κυριακής, το BBC ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού του, ο Εντ Λόρενς, ο οποίος είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι «χτύπησε και κλωτσήθηκε από την αστυνομία» ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να τον σέρνουν στο έδαφος με χειροπέδες, ενώ σε άλλο βίντεο τον είδαν να λέει: «Καλέστε το προξενείο τώρα».
Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, ο Λόρενς συνελήφθη… «για το καλό του» επειδή κινδύνευε να κολλήσει COVID από το πλήθος, αλλά το BBC είπε ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχο» για το πώς του συμπεριφέρθηκαν οι αρχές, προσθέτοντας ότι κρατήθηκε για αρκετές ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι ο Λόρενς δεν δήλωσε ότι είναι δημοσιογράφος και ότι η δήλωση του BBC «δεν αντικατοπτρίζει αυτό που συνέβη».
Η Σαγκάη βρίσκεται υπό σκληρά lockdown για περισσότερους από τρεις μήνες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο πλαίσιο της κινεζικής πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων COVID».
Λόγω του αυστηρού ελέγχου των πληροφοριών από τις κινεζικές αρχές και των περιορισμών στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών. Όμως τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες στην Κίνα εξαιτίας της καταστολής οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης.
Η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο με το οποίο προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο «παράλυσης» και «κούρασης» εξαιτίας της πολιτικής «zero covid», χωρίς ωστόσο να ζητεί αυτή να αλλάξει.
«Οι άνθρωποι έχουν πλέον φτάσει στο σημείο βρασμού διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στον δρόμο προς το τέλος της πολιτικής μηδενικής covid», εξήγησε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν ειδικός στην κινεζική πολιτική στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. «Το κόμμα υποτίμησε την οργή του λαού», πρόσθεσε.
Οι αναταραχές έρχονται λίγες εβδομάδες μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας, κατά το οποίο ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε υπερεξουσίες, «θολώνοντας» την εικόνα του. Οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν το πρωί με πτώση. Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Εξάλλου 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να καταγγέλλουν ότι λόγων των περιορισμών για την covid-19 εμποδίστηκε το έργο των διασωστών.
«Η μάχη της κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής»
Η Κίνα ανακοίνωσε πάντως ότι «η μάχη της κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής». Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της λαϊκής οργής η οποία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdown και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.
Ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα που συνέδεσαν αυτή την πυρκαγιά με την διαχείριση της cοvid από τις τοπικές αρχές».
«Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού η μάχη μας κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», διαβεβαίωσε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.