Όμηρος των... ομήρων η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση επιπλέον 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα

Της Αθηνάς Παπακώστα

Τη στιγμή που αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητεί από το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας για να κερδίσει λίγο παραπάνω χρόνο για τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, το βράδυ της Δευτέρας δύο εξ αυτών απελευθερώνονται.

Πρόκειται για την Νουρίτ Κούπερ, 79 ετών, και τη Γιότσβεντ Λίφσιτς, 85 ετών. Η απελευθέρωσή τους επετεύχθη μετά από τη μεσολάβηση του Καϊρου και της Ντόχα με τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς, να τονίζει ότι απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους». Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Τζούντιθ Ρανάν και της κόρης της, Νάταλι.

Ζητούμενο παραμένει η τύχη των υπόλοιπων περίπου 220 ομήρων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλοί Αμερικανοί με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, να αναφέρει εντός του Σαββατοκύριακου ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν «αδιάκοπες προσπάθειες» για την επιστροφή τους «με κάθε μέσο, συνεργασία και σχέση» που διαθέτουν.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα το βράδυ της Δευτέρας σε εξέλιξη βρίσκονταν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση επιπλέον 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal υπογράμμιζε ότι οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο εξαιτίας της μη παράδοσης καυσίμων μέσω του περάσματος της Ράφα.

Με την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης να μοιάζει «όμηρος» μέχρι την απελευθέρωση των ομήρων, η μέχρι στιγμής από αέρος ισραηλινή επιθετικότητα δυναμώνει περαιτέρω. Ο ισραηλινός στρατός το περασμένο Σάββατο είχε ανακοινώσει ότι θα εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ασφυκτικά αποκλεισμένος παλαιστινιακός θύλακας σε μόλις 24 ώρες μετρά τουλάχιστον 436 νεκρούς ενώ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνολικά έχουν σκοτωθεί 5.087 άμαχοι. Ανάμεσα σε αυτούς είναι 2.055 παιδιά, 1.119 γυναίκες και 217 ηλικιωμένοι. Την ίδια στιγμή, ολόκληρα οικιστικά τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί συμπεριλαμβανομένων και σημείων στα οποία Παλαιστίνιοι αναζήτησαν καταφύγιο. Το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας καλύπτεται από συντρίμμια, χαλάσματα και ερείπια.

Από τη μία, οι Ισραηλινοί διαψεύδουν τις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον τους συμβουλεύει να καθυστερήσουν τη χερσαία επιχείρηση αλλά για πολλούς δεν πρόκειται τόσο για συμβουλές όσο για υπαγόρευση.  Από την άλλη δεν χωρά αμφιβολία ότι η χερσαία επιχείρηση θα ξεκινήσει. Άλλωστε κατά το Ισραήλ αυτός είναι μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα, η Χαμάς και οι υποδομές της. Ενδεικτικές είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας «θα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά να μιλήσουμε».

Προς το παρόν η κατάσταση στη Γάζα μοιάζει να έχει μπει σε τροχιά μοτίβου αεροπορικών επιδρομών. Ωστόσο,  η εν εξελίξει σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς απειλεί να εξαπλωθεί και στα βόρεια της χώρας στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο. Ειδικότερα, οι... διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών κατά μήκος της διαχωριστικής Μπλε Γραμμής αυξάνουν δραματικά ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ με περίπου 20.000 ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Διανύοντας την 18η ημέρα του πολέμου, η Ουάσιγκτον επιλέγει να στείλει εκ νέου μήνυμα προς το Ιράν. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε το Ιράν και όσους επιθυμούν κλιμάκωση στην περιοχή «να μην το πράξουν».

Είναι μία δήλωση την οποία η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτή τη φορά όμως η Τεχεράνη απάντησε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεϊν Αμιρ-Αμπντολαχιάν ο οποίος τόνισε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ΗΠΑ απέδειξαν ότι εντείνουν και επεκτείνουν τον πόλεμο στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και κατά των Παλαιστινίων γυναικών, παιδιών και πολιτών στέλνοντας χιλιάδες αποστολές όπλων και δείχνοντας πλήρη υποστήριξη στο σιωνιστικό καθεστώς. Επομένως, θα ήθελα να απευθυνθώ στον κύριο Μπάιντεν: "Σταματήστε την υποκρισία!"».

Πηγή: skai.gr