Ανάλυση Reuters: Το δίλημμα του Ιράν - Πώς να μην εμπλακεί στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς

Για τους ανώτατους ηγέτες του Ιράν, ειδικά τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ύψιστη προτεραιότητα είναι η επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Στις 15 Οκτωβρίου, το Ιράν απηύθυνε τελεσίγραφο στο Ισραήλ: Σταματήστε την επίθεσή σας στη Γάζα διαφορετικά θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε δράση.

Λίγες μόνο ώρες αργότερα, η αποστολή της χώρας στα Ηνωμένα ΄Έθνη άμβλυνε τον επιθετικό τόνο, διαβεβαιώνοντας τον κόσμο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν θα επέμβουν στη σύγκρουση αν το Ισραήλ δεν επιτεθεί σε ιρανικά συμφέροντα ή πολίτες.

Το Ιράν, ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς στη Γάζα, βρίσκεται σε δίλημμα καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters.

Το να παραμείνει στο περιθώριο ενόψει μιας συνολικής ισραηλινής εισβολής στη Γάζα θα ανατρέψει σημαντικά την ιρανική στρατηγική για περιφερειακή επικράτηση που ακολουθείται για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει βαρύ τίμημα στο Ιράν και να προκαλέσει έτσι τη δημόσια οργή εναντίον των κληρικών, σε μία χώρα που έχει ήδη βυθιστεί σε οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Reuters, προς το παρόν έχει επιτευχθεί συναίνεση ανάμεσα στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του Ιράν, βάσει της οποίας έχουν εγκρίνει περιορισμένες διασυνοριακές επιδρομές από τη Χεζμπολάχ σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους,  καθώς και χαμηλές επιθέσεις σε στόχους των ΗΠΑ από άλλες συμμαχικές ομάδες στην περιοχή. Ωστόσο, η εντολή λέει να αποτραπεί οποιαδήποτε μεγάλη κλιμάκωση που θα έσυρε το ίδιο το Ιράν στη σύγκρουση.


Το Ιράν, παράλληλα, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ένοπλων ομάδων, υποκαθιστώντας το, σε όλη τη Μέση Ανατολή, από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο έως τους Χούτι στην Υεμένη.

Η αδράνεια του Ιράν επί του πεδίου θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας από αυτές τις ένοπλες ομάδες, οι οποίες ήταν το κύριο όπλο επιρροής της Τεχεράνης στην περιοχή για δεκαετίες. Θα μπορούσε επίσης να πλήξει τη θέση του Ιράν, το οποίο υπερασπίζεται εδώ και καιρό την παλαιστινιακή υπόθεση ενάντια στο Ισραήλ, μια χώρα που αρνείται να αναγνωρίσει και θεωρεί κακό κατακτητή.

Η επιβίωση ύψιστη προτεραιότητα

Το Ισραήλ, απαντώντας στην καταστροφική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε 1.400 Ισραηλινούς, εξαπέλυσε εναέρια επίθεση στη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4.300 ανθρώπους.

Το Ισραήλ - μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη - πιστεύεται ευρέως ότι έχει το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο, αν και δεν θα το επιβεβαιώσει ούτε θα το διαψεύσει και έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν μεταφέρει δύο αεροπλανοφόρα και μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Μεσόγειο, εν μέρει ως προειδοποίηση προς το Ιράν.

«Για τους ανώτατους ηγέτες του Ιράν, ειδικά τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ύψιστη προτεραιότητα είναι η επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας», δήλωσε ένας ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης.

«Γι’ αυτό οι ιρανικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει έντονη ρητορική εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη της επίθεσης, αλλά απέφυγαν την άμεση στρατιωτική ανάμειξη, τουλάχιστον προς το παρόν».

Από τις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει ανταλλάξει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των λιβανο-ισραηλινών συνόρων, με σκοπό πρωτίστως να κρατήσει τις ισραηλινές δυνάμεις απασχολημένες, αλλά όχι να ανοίξει ένα μεγάλο νέο μέτωπο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah, ο οποίος είναι γνωστός για τις απειλές κατά του Ισραήλ στις ομιλίες του, δεν έχει μιλήσει δημοσίως από την έναρξη της κρίσης.

Ο Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης, αρνήθηκε ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αν και επαίνεσε τη ζημιά που προκλήθηκε στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές και δυτικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν μόνο εάν δεχόταν απευθείας επίθεση από το ίδιο, αν και προειδοποίησαν ότι η κατάσταση ήταν ασταθής και ότι θα μπορούσε να αλλάξει αν μια επίθεση στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ ή από υποκινούμενους από το Ιράν στη Συρία ή το Ιράκ προκαλούσε μεγάλες απώλειες.

Ένας λάθος υπολογισμός από το Ιράν ή μια μεγαλύτερης κλίμακας επίθεσης από τις  ομάδες του θα μπορούσε να αλλάξει την προσέγγιση του Ισραήλ, πρόσθεσε μια από τις ισραηλινές πηγές.

ΟΥΤΕ ΓΑΖΑ ΟΥΤΕ ΛΙΒΑΝΟΣ

Η συμφιλίωση παράλληλα με τη μεσολάβηση της Κίνας μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων Ιράν και Σαουδικής Αραβίας έχει περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα για τους ηγέτες στην Τεχεράνη που θέλουν να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο αυτή την «εύθραυστη πρόοδο», σύμφωνα με πρώην ανώτερο στέλεχος.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο ιρανικός λαός θα μπορούσε να παίξει ρόλο στα γεγονότα που εκτυλίσσονται σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι ηγεμόνες του Ιράν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια άμεση ανάμειξη στη σύγκρουση, ενώ αγωνίζονται να καταπνίξουν την αυξανόμενη διαφωνία στο εσωτερικό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και των κοινωνικών περιορισμών, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Η χώρα βρέθηκε στο κέντρο πολύμηνων αναταραχών που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας πέρυσι που βρισκόταν υπό κράτηση.

Τα οικονομικά δεινά, που προκαλούνται κυρίως από τις κυρώσεις και την κακοδιαχείριση των ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει πολλούς Ιρανούς να επικρίνουν την επί δεκαετίες πολιτική διοχέτευσης κεφαλαίων στις ένοπλες ομάδες για την επέκταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Το σύνθημα «Ούτε Γάζα ούτε Λίβανος, θα θυσιάσω τη ζωή μου για το Ιράν» έχει γίνει σήμα κατατεθέν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν εδώ και χρόνια, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση του λαού με την κατανομή πόρων από το κατεστημένο.

«Η διακριτική θέση του Ιράν τονίζει τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρήσει μεταξύ των περιφερειακών συμφερόντων και της εσωτερικής σταθερότητας», δήλωσε ο πρώην ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.
 

Πηγή: skai.gr