ΚΑΙΡΟΣ

Απάντηση Γκουτέρες στο Ισραήλ: Είμαι σοκαρισμένος από τις παρερμηνείες των δηλώσεών μου

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε την Τρίτη την άμεση παραίτηση του ΓΓ. ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απάντησε στους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι την Τρίτη δικαιολόγησε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, όταν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «δεν συνέβη στο κενό».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε την Τρίτη την άμεση παραίτηση του ΓΓ. ΟΗΕ

«Είμαι σοκαρισμένος από τις παρερμηνείες ορισμένων δηλώσεών μου χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας – σαν να δικαιολογούσα τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο», σημειώνει ο Γκουτέρες, σε δήλωσή του.

«Στην αρχή της χθεσινής παρέμβασής μου, δήλωσα ξεκάθαρα: ‘’Καταδίκασα απερίφραστα τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων στόχων’’».

«Πράγματι, μίλησα για τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού, και κάνοντάς το αυτό, δήλωσα επίσης ξεκάθαρα: ‘’Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς’’».

«Και μετά συνέχισα την παρέμβασή μου αναφερόμενος σε όλες τις θέσεις μου για όλες τις πτυχές της κρίσης στη Μέση Ανατολή».

«Πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα – ειδικά από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους», κατέληξε ο Γκουτέρες. 

Tι είχε δηλώσει ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ

«Ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος δείχνει κατανόηση για την εκστρατεία μαζικών δολοφονιών παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, δεν είναι ικανός να ηγηθεί του ΟΗΕ. Τον καλώ να παραιτηθεί άμεσα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή νόημα να μιλήσουμε με εκείνους που δείχνουν συμπόνια για τις πιο τρομερές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά των πολιτών του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού. Απλώς δεν υπάρχουν λόγια» διεμήνυσε με ανάρτησή του στο X o πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: skai.gr