Στήριξη από την Βρετανία στο Ισραήλ για τις δηλώσεις του Γκουτέρες

«Δεν πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο αρμόδιος για τη μετανάστευση Υφυπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Τζένρικ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Η βρετανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι έχουν σημειωθεί «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» κατά την αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς.

Η τοποθέτηση του Αντόνιο Γκουτέρες προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, που ζήτησε την παραίτησή του.

Ερωτηθείς το πρωί για τη θέση του Λονδίνου, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση Υφυπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε: «Δεν συμφωνούμε με αυτό (που είπε ο κ. Γκουτέρες)».

Συνέχισε: «Αν αναφέρεται σε όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο. Υπάρχει ένα σαφές δικαίωμα υπό το διεθνές δίκαιο στην αυτοάμυνα και αυτό είναι που κάνει το Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει να δει το Ισραήλ «όπου είναι πρακτικό -και είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό- να εξουδετερώνει και να εξαλείφει τη Χαμάς».

Ο κ. Τζένρικ εξέφρασε την ελπίδα το Ισραήλ να πετύχει σε αυτόν το στόχο, ώστε «να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος», καθώς «θα είναι ευλογία αν μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τη Χαμάς».

Πηγή: skai.gr