Κλείσιμο

To Ισραήλ ζητά άμεση παραίτηση του ΓΓ. ΟΗΕ - Γκουτέρες: «Συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κόεν είπε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Γκουτέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο

Την άμεση παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες από το θώκο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ζήτησε το Ισραήλ μετά τις δηλώσεις που έκανε στο Συμβολίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος δείχνει κατανόηση για την εκστρατεία μαζικών δολοφονιών παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, δεν είναι ικανός να ηγηθεί του ΟΗΕ. Τον καλώ να παραιτηθεί άμεσα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή νόημα να μιλήσουμε με εκείνους που δείχνουν συμπόνια για τις πιο τρομερές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά των πολιτών του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού. Απλώς δεν υπάρχουν λόγια» διεμήνυσε με ανάρτησή του στο X o πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν.

Αλλά και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν κατήγγειλε την Τρίτη τον Αντόνιο Γκουτέρες για την σφοδρή κριτική του στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, αφηγούμενος παραστατικές λεπτομέρειες των επιθέσεων της Χαμάς σε αμάχους και κατονομάζοντας παιδιά που απήχθησαν από την τρομοκρατική ομάδα.

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σε ποιο κόσμο ζείτε;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοεν απευθυνόμενος στον Γκουτέρες στα αγγλικά σε μια ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση. «Σίγουρα δεν είναι αυτός ο κόσμος μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, είπε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Γκουτέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ο Κοέν μίλησε αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μαλίκι εξέφρασε τη λύπη του για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τις «σφαγές στη Γάζα από το Ισραήλ».

«Οι συνεχιζόμενες σφαγές που διαπράττονται σκόπιμα, συστηματικά και άγρια από το Ισραήλ – τη δύναμη κατοχής, εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού υπό παράνομη κατοχή– πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Μαλίκι.

Γκουτέρες - Ερντάν

Γκουτέρες - Ερντάν/ AP

«Συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας βαθιά ανησυχία για τις "ξεκάθαρες παραβιάσεις" του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια "άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός" κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

"Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", δήλωσε, χωρίς  πάντωςνα κατονομάσει το Ισραήλ.

"Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός", είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.

"Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό", είπε ο Γκουτέρες. "Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία. η οικονομία τους πνίγηκε. οι άνθρωποι τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανιστεί" επισήμανε.

Ο Γκουτέρες διευκρίνισε ότι "τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού". 

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο μέσω της Αιγύπτου όμως σε πολύ ανεπαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε αυτή τη φτωχή περιοχή που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

"Είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών", προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σπάνια είναι τόσο γεμάτη.

"Εξάλλου, τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί".

"Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών" επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Πηγή: skai.gr