«Μαύρος καπνός» από τη σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, στην προγραμματισμένη Σύνοδο - «Χρειαζόμαστε χρόνο», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνία με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία όπως προβλέπεται

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά τη σημερινή συνάντησή τους, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας, είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με τον Γιόζεφ Σίκελα, που προήδρευσε της σύσκεψης, την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει μόνο ένα θέμα συζήτησης, το ύψος στην τιμή του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ο Σίκελα παραδέχτηκε ότι ορισμένες χώρες φοβούνται πως το πλαφόν θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ενώ κάποιοι υπουργοί αισθάνονταν ότι οι αλλαγές στο ανώτατο όριο της τιμής δεν ήταν ισορροπημένες. Η πιο πρόσφατη πρόταση περιλαμβάνει και τρόπους για την αναστολή του πλαφόν, εάν δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Καμία χώρα δεν ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ώστε να διαπραγματευτούν οι ηγέτες των «27» το ύψος του πλαφόν, υπογράμμισε.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, χρειάζεται περισσότερος χρόνος, παρ' ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε επίπεδο τεχνικών θεμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί Ενέργειας έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία, ωστόσο δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή στο ύψος του πλαφόν.

Συμφωνήθηκε ο σκοπός και η διαδικασία απενεργοποίησης του πλαφόν, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν προτάσεις για πλαφόν από 200 έως 220 ευρώ και στη συνέχεια από 220 έως 260 ευρώ. Με αυτές τις τιμές, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ