Το Debate της…κεντροαριστεράς

Δύναται ένας ηγέτης να αναμορφώσει τον ιδεολογικό του χώρο, και κατ’ επέκταση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Σε ζωντανή μετάδοση παρακολουθήσαμε τους έξι υποψήφιους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, να ανταλλάσσουν τους προβληματισμούς τους αλλά και τα ξίφη τους. Θετικό ως πρώτο βήμα καθώς οι πολίτες παρακολούθησαν τις απόψεις τους, για την επόμενη ημέρα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως. Δηλαδή του κόμματος που διεκδικεί να ηγηθεί της εναλλακτικής απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Με άλλα λόγια παρακολουθήσαμε την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς, κατά το ήμισυ. Καθώς το υπόλοιπο ανήκει και με βάση το ποσοστό των εθνικών εκλογών, στο ΣΥΡΙΖΑ. Κοντολογίς προσπαθήσαμε να διακρίνουμε την γενεσιουργό διαδικασία, μιας νέας αντιπολίτευσης και κυρίως με επίκεντρο στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Ποιος θα είναι εκείνος που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος απέναντι στον πρωθυπουργό και εκείνος που θα πορευτεί στο δρόμο της δημιουργίας μιας ισχυρής κεντροαριστεράς. Εκτός αν όλοι οι υποψήφιοι εκτιμούν πως αναγεννάται ο πράσινος ήλιος του παρελθόντος…  

Δύναται ένας ηγέτης να αναμορφώσει τον ιδεολογικό του χώρο, και κατ’ επέκταση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών; Ανεξαρτήτως τι συμβαίνει στη διπλανή όχθη και όχι στο απέναντι νησί; Η απάντηση στο ερώτημα, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε χωρίς προϋποθέσεις. Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες που οι πολίτες και με βάση τις δημοσκοπήσεις δείχνουν πως εκτιμούν, με όσες αμφισβητήσεις, δικαιολογημένες, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Πολλοί έθεταν το συγκεκριμένο ερώτημα και κατά τη διάρκεια του χθεσινού τηλεοπτικού διαλόγου. Σκεπτόμενοι ποιος από όλους είναι ικανός για να «κερδίσει το Μητσοτάκη». Μα αν το ερώτημα απαντάται τόσο εύκολα, θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί. Γιατί το ζήτημα για το σύνολο της κεντροαριστεράς δεν είναι ποιος θα είναι ο ηγέτης αλλά αν διαθέτει το όραμα και το πρόγραμμα που θα κερδίσει, όχι το Μητσοτάκη αλλά την εμπιστοσύνη των πολιτών. 

Στο ερώτημα «ποιος» πολλοί θα απαντήσουν και με βάση τις προτιμήσεις τους που προϋπήρχαν, όμως, του Debate. Οι ενασχολούμενοι με την πολιτική θεωρητικώς γνώριζαν την άγνωστη απάντηση. Στο ερώτημα που οφείλει η κεντροαριστερά - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- κατά τη γνώμη μου να απαντήσει είναι στην προτίμηση των πολιτών που στις δημοσκοπήσεις ψηφίζουν ο «κανένας». Όλα τα υπόλοιπα είναι εσωτερικά ζητήματα, θεμιτά και σοβαρά αλλά εντός των τειχών…