Τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το σημαντικό είναι το πανεπιστημιακό πτυχίο και οι κόποι της οικογένειας και των παιδιών να αναγνωρίζονται στον τομέα της ειδίκευσης τους και να μην φτάνουν στο σημείο να αγωνίζονται για την απόκτηση πτυχίων που δεν μεταφράζεται σε αξία της αγοράς και της εργασίας

Δεν νομίζω πως θα ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια πανεπιστήμια. Γιατί απλώς είναι και τα καλύτερα και οι μαθητές για αυτά θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται. Όπως και τα φροντιστήρια και οι καθηγητές.

Ούτε το θέμα είναι αν το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει συνθήματα στους τοίχους. Γιατί, επίσης, απλώς τα πτυχία είναι υψηλού επιπέδου. Ο απόφοιτος της ιατρικής, της νομικής, του ΕΜΠ, του ΑΠΘ είναι επιστημονικά ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να μη προσθέσω και τις υπόλοιπες σχολές.

Ούτε το ζήτημα είναι αν θα επηρεαστεί η γνώση με τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων. Γιατί επίσης απλώς δεν θα χάνεται οικογενειακό χρήμα και το σημαντικότερο δεν θα ενισχύεται το ΑΕΠ άλλων χωρών.

Το σημαντικό είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από σοβαρά  μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Το σημαντικό επίσης είναι να λειτουργήσουν με επιστημονικές αρχές και αξίες και όχι απαραίτητα με σκοπό το κέρδος. Ούτε τους ίδιους θα συμφέρει ούτε τη χώρα. Το σημαντικό είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστημιο. Δεν έχουν όλοι οι Έλληνες τη δυνατότητα της ιδιωτικής παιδείας. Τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων το αποδεικνύουν. Όπως και η αξία των αποφοιτων.  

Το σημαντικό είναι το πανεπιστημιακό πτυχίο και οι κόποι της οικογένειας και των παιδιών να αναγνωρίζονται στον τομέα της ειδίκευσης τους και να μην φτάνουν στο σημείο να αγωνίζονται για την απόκτηση πτυχίων που δεν μεταφράζεται σε αξία της αγοράς και της εργασίας.

Κοντολογίς η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων δύναται να λειτουργήσει θετικά. Υπό όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα κινδυνεψει η γνώση ούτε η σημαντκοτητα του δημοσίου πανεπιστημίου. Αρκεί να ισχύσουν οι αυστηροί κανόνες. Και να μην γίνει η αγωνία της ελληνικής οικογένειας θύμα του όποιου κερδοσκόπου.

Ας μην πάει η ευκαιρία χαμένη.