Κλείσιμο

Ο οπερετικός εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη και οι εμπειρότεροι έχουν παρασυρθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ιδεολογικής κάθαρσης, με χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαλότητος

Αν προσπαθούσαμε να διαγράψουμε τα τελευταία γεγονότα, θα αντιλαμβανόμασταν πως αυτό που βιώνει η σύγχρονη κεντροαριστερά αποτελεί μια μεταμοντέρνα ιλαροτραγωδία. Και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας! 

Από το συλλογικό υποκείμενο, που διαπερνά τη λειτουργία όλων των δημοκρατικών κομμάτων, μετατρέπεται σε κόμμα ηγεμόνων. Καθημερινώς ανακοινώνονται εδώ και καιρό αποφάσεις ενός ανδρός αρχή. Με διακηρύξεις που αρκετές φορές πηγάζουν από ένα κλίμα εσωκομματικής διαπάλης, με τιμωρητική διάθεση.

Ακόμη και οι εμπειρότεροι έχουν παρασυρθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ιδεολογικής κάθαρσης, με χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαλότητος. Σαν να έχουν παραιτηθεί και οι ίδιοι από την προάσπιση της πολιτικής ταυτότητος του κομματικού πλαισίου. Όχι των στεγανών, όπως λανθασμένα κατηγορούνται αλλά από τον ίδιο τους, τον καθρέφτη: του συλλογικού υποκείμενου.

Η γραφειοκρατία ενέσκηψε ραγδαία στο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δεν αποτελούσε ποτέ, βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου. Εν αντιθέσει με την κεντροδεξιά που αντιλήφθηκε εγκαίρως την ανάγκη ρήξης με τα ιδεολογικά στεγανά και ανέτρεψε τα μέχρι τότε παραδοσιακά δεδομένα και τους πολιτικούς διαχωρισμούς με τις αντίστοιχες αγκυλώσεις. Τα κόμματα είναι οργανισμοί εν κινήσει. Δεν αποτελούν στατικά οικοδομήματα. Η δημοκρατία διαπερνά το DNA τους και έτσι εξελίσσονται. Οι τελευταίες εθνικές εκλογές είναι η πιο τρανή απόδειξη. 

Αυτό που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διάλυση-αποσύνθεση θα την ονομάσουν κάποιοι-χωρίς τέλος. Η αναγέννηση της κεντροαριστεράς δεν είναι μια απλή ανάγκη για «να πέσει ο Μητσοτάκης». Είναι η ανάγκη για μια εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία που θα την εμπιστευθεί ο πολίτης. Σε αυτή τη διαδρομή που, κατά τη γνώμη μου, θα κρατήσει μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, δεν έχουν θέσει ούτε οι πραιτωριανοί ούτε οι βολεμένοι στις θέσεις τους. 

Η κεντροαριστερά, ιστορικά, δεν ήταν ποτέ γραφική. Με όσες αντιθέσεις ενυπήρχαν στους κόλπους της. Κινδυνεύει, όμως, να γίνει πρωταγωνίστρια σε μια οπερέτα με κενές θέσεις θεατών, κερδίζοντας τη χλεύη των αντιπάλων.

TAGS: ΣΥΡΙΖΑ