Του Θάνου Πλεύρη

Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από άποψη νόμου μπορεί να είναι και τα δύο φύλα, αλλά η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά θύματα γυναίκες. Η σεξουαλική αυτή παρενόχληση μπορεί να λαμβάνει χώρα σε διαφορετικούς χώρους, επαγγελματικούς και γενικότερα σε σημεία που υπάρχει άνδρας που βρίσκεται σε ισχυρότερη ιεραρχικά θέση, αλλά μπορεί να λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά σημεία, ακόμη και σε διασκέδαση, όπου η γυναίκα που έχει βγει μόνη της να διασκεδάσει ή με φίλες της λογίζεται ως γυναίκα έτοιμη για όλα. Δυστυχώς η σεξουαλική παρενόχληση λαμβάνει έντονα χώρα και στα σχολεία μεταξύ μαθητών, όπου συνομήλικα αγόρια θέτουν κανόνες αποδοχής συνομήλικων κοριτσιών με βάση σεξουαλικές εμπειρίες που πρέπει να ανεχθούν για να γίνουν αποδεκτές στο μαθητικό γίγνεσθαι και δεν είναι λίγες οι φορές παράνομης δημοσιοποίησης ερωτικών στιγμών από αγόρια αντιμετωπίζοντας τα συνομήλικα κορίτσια ως λάφυρο και απόδειξη του αντρισμού και της αδρεναλίνης τους.

Δυστυχώς η σεξουαλική παρενόχληση πηγάζει και από έναν διάχυτο σεξισμό που συχνά εμείς οι ίδιοι οι άνδρες αναπαράγουμε με στερεότυπα είτε σε προσωπικές συζητήσεις είτε και σε επίπεδο αντίληψης, που τελικά αποδέκτης είναι και τα παιδιά μας. Αυτό πηγάζει και από μια ολόκληρη κοινωνία που θεσμοθέτησε μεν την ισότητα σε επίπεδο νόμου, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να εκπαιδεύσει τις γενιές με μια πραγματικά ειλικρινή προσέγγιση αλληλοσεβασμού.

Όσοι είμαστε γονείς έχουμε έντονο το συναίσθημα ότι πρέπει να βοηθήσουμε τις κόρες μας να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μορφές σεξουαλικής πίεσης, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης, καταγγέλλοντας τες. Πραγματικά άπαντες οι γονείς προσπαθούμε να έχουμε τις κόρες μας έτοιμες να προστατευθούν όταν χρειαστεί. Αυτό όμως που ενδεχομένως δεν έχουμε κάνει είναι να εκπαιδεύσουμε και τους γιους μας να σέβονται τις συμμαθήτριες τους. Να μην δικαιολογούμε συμπεριφορές σεξισμού από την πλευρά τους και ούτε οι ίδιοι να τις αναπαράγουμε. Κάθε πλευρά σεξουαλικής παρενόχλησης στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο ή στην εφηβική και νεανική διασκέδαση έχει συνήθως ένα θύμα γυναίκα και έναν άνδρα θύτη. 

Ως γονείς λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, όπως μαθαίνουμε τις κόρες μας να προστατεύονται να εκπαιδεύσουμε και τους γιους μας να σέβονται. Η εξάλειψη σεξιστικών συμπεριφορών πέρα από τους νόμους πρέπει να επιτευχθεί και μέσα από το παράδειγμα μας ως γονείς στα παιδιά μας.

Θάνος Πλεύρης Aν. Κοιν. Εκπρόσωπος ΝΔ, Βουλευτής ΝΔ Α Αθηνών, δικηγόρος ΔΝ LLM