Κλείσιμο

Αυτές οι εκλογές δεν ήταν οι πιο ‘’συνηθισμένες’’ της Μεταπολίτευσης. Τρία χαρακτηριστικά τις διαφοροποιούσαν από σχεδόν όλες τις μέχρι σήμερα εκλογικές αναμετρήσεις: πρώτον έλαβαν χώρα μόλις ένα μήνα μετά τις Ευρωπαϊκές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, δεύτερον θα πραγματοποιηθούν Ιούλιο, στην καρδιά του καλοκαιριού και τρίτον αποπνέουν μία αίσθηση χαλαρότητας και προδικασμένου αποτελέσματος.

Φυσιολογικά σε αυτό το πλαίσιο το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόκτηση αυτοδυναμίας ή μη από το πρώτο -κατά άπασες τις δημοσκοπήσεις- κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.

Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η πλέον αντικειμενική συνθήκη, γνωστή σε όλους, εκπορεύεται από τον εκλογικό νόμο και αφορά το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα εκτός Βουλής κόμματα. Όσο μεγαλύτερο αυτό, τόσο χαμηλότερη η ποσοστιαία στάθμη της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. 

Η ίδια η ημερομηνία, οι καιρικές συνθήκες και το καλοκαιρινό κλίμα μπορεί να επιδράσει με απρόβλεπτους παράγοντες στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αποχή αναμένεται, λογικά, αυξημένη για τους παραπάνω λόγος. Η δημογραφική κατανομή της, εν τούτοις, μπορεί να ευνοήσει τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι ψηφίσουν κανονικά, όπως συνήθως πράττουν, και οι νεότεροι αποφασίσουν να προτιμήσουν τη παραλία, τότε θα ευνοηθεί η Νέα Δημοκρατία. Το αντίθετο σενάριο υποβοηθά το ΣΥΡΙΖΑ και μειώνει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Τέλος, ή ίδια η αποφασιστικότητα των στελεχών της ΝΔ ανά τη χώρα και η πιθανή παραίτηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζει η Κυριακή, αυτές τις τελευταίες κρίσιμες μέρες για τις κινήσεις των αναποφασίστων, μπορούν να κρίνουν στο finish την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως και να έχει, Κυριακή κοντή γιορτή. 

*Ο Ιωάννης Χουντής είναι Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ, Στρατηγικής και Επικοινωνίας.