Πριν λίγο καιρό, η είδηση ότι ξεχάστηκε η έγκριση κονδυλίου για την κατεδάφιση τριών ορόφων του ξενοδοχείου της CoCo-Mat, που διατάχθηκε από το ΣτΕ για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, έγινε viral, για την αδράνεια των αρμόδιων αρχών και γιατί μπορεί να υποκρύπτεται προστασία επωνύμων από τη Δημόσια Διοίκηση.
Με αφορμή τις οικοδομικές αυθαιρεσίες (λόγω μερικής ανάκλησης της οικοδομικής άδειας) του ξενοδοχείου «Coco-Mat Athens BC» αναδείχθηκε η ανεπάρκεια (επιεικώς) των δημοσίων υπηρεσιών και ιδίως της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων να προστατεύσουν τους αρχαιολογικούς χώρους και το περιβάλλον, μολονότι έχει επαρκής προστασία από το νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του μνημείου της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που είναι η Ακρόπολη και ο περιβάλλων αυτή αρχαιολογικός χώρος.
Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Μπλε Κέδρος, με αναθεώρηση της αδείας δόμησης, προχώρησε σε επεκτάσεις του ξενοδοχείου σε ύψος 36,5 μέτρων καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ύψους στην περιοχή της Ακρόπολης, που έχει οριστεί με απόφαση του ΚΑΣ στα 24 μέτρα. Με την ΟλΣΤΕ 2101/2019 απόφαση ακυρώθηκε η αναθεώρηση της άδειας δόμησης, που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, γιατί δεν έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ και διατάχθηκε η κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κατασκευών. Με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δόθηκε τρίμηνη προθεσμία για την εκπόνηση ειδικών μελετών με σκοπό την κατεδάφιση. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στην αρμόδια για την κατεδάφιση Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και στο Υπουργείο Τουρισμού για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ξενοδοχείου, ώσπου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά το ξενοδοχείο μετά από δικαστικές διαδικασίες εξακολουθεί να λειτουργεί κατά το νόμιμο τμήμα του.
Πρόσφατα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το Υπουργείο Οικονομικών ξέχασαν(!) να εντάξουν στον προϋπολογισμό τους κονδύλιο 350.000 ευρώ για τη σύνταξη μελέτης για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών του παραπάνω ξενοδοχείου. Το Συμβούλιο του ΣτΕ όρισε νέα 6μηνη προθεσμία για τη σύνταξη της μελέτης κατεδάφισης και απείλησε με οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των ως άνω κυβερνητικών φορέων.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προκήρυξε για τις 20 Μάιου έ.έ. διαγωνισμό για τη σύνταξη μελέτης κατεδάφισης με 18μηνη προθεσμία παράδοσής της και με αμοιβή 567.000 ευρώ. Δεν θα εκπλαγώ, αν δεν υπάρξει προσέλευση μελετητών στον διαγωνισμό ή αν ο διαγωνισμός προσβληθεί δικαστικά και μέχρι την έκδοση απόφασης δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης. Δηλαδή «Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι». Σε κάθε περίπτωση μπορώ να διαβεβαιώσω λόγω πείρας, ότι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών πολύ μεγάλου μεγέθους και με μεγάλη οικονομική δυνατότητα του υπόχρεου δεν πραγματοποιούνται ούτε εύκολα ούτε εντός προβλεπτού χρόνου λόγω εγγενών συνθηκών και εξαντλήσεως όλων των δικονομικών δυνατοτήτων.
Οι αυθαίρετες κατασκευές εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως διαπιστώνονται με αυτοψία και σύνταξη πρωτοκόλλου βάσει του οποίου διατάσσεται η κατεδάφισή τους. Το πρωτόκολλο κατεδάφισης ως διοικητική πράξη είναι άμεσα εκτελεστό, εάν όμως ασκηθεί προσφυγή εναντίον του στα διοικητικά δικαστήρια, τότε η εκτέλεση μπορεί να ανασταλεί με προσωρινή διαταγή του δικαστή ή με απόφαση του δικαστηρίου.
Το Δημόσιο και οι ΟΤΑ β΄ βαθμού δεν διαθέτουν ούτε μηχανήματα ούτε προσωπικό για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων οικοδομών, που διενεργούνται από ιδιώτες εργολάβους, που διαθέτουν προσωπικό και μηχανήματα και επιλέγονται κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού. Όμως το σύστημα παρουσιάζει δυσχέρειες γιατί δεν εμφανίζονται εργολάβοι στον διαγωνισμό ή παραιτούνται. Η μόνη λύση είναι η ίδρυση αυτόνομης δημόσιας υπηρεσίας με δικό της προσωπικό και μηχανήματα σαν την παλιά ΜΟΜΑ με μόνη αποστολή την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών. Με δικιά μου εισήγηση σαν ΓΕΔΔ ιδρύθηκε με το ν.4178/2013 Ειδική Υπηρεσία κατεδάφισης αυθαιρέτων, που ουδέποτε λειτούργησε. Νομίζω, ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η ενεργοποίηση της.
* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.