Του Φώτη Καρύδα *
Όταν ο Ουίστον Τσόρτσιλ είχε πει ότι «ένας αισιόδοξος βλέπει μία ευκαιρία σε κάθε καταστροφή», σίγουρα δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι λίγες δεκαετίες μετά, μία κυρία που εκφράζει τη μείζονα αξιωματική αντιπολίτευση μιας χώρας θα προσδοκούσε ακόμα και στην καταστροφή της χώρας της αρκεί να βρεθεί η ευκαιρία για να γίνει το κόμμα της και πάλι κυβέρνηση. Ποια όμως είναι αυτή η κυρία που θα… πάταγε επί πτωμάτων για μία ευκαιρία;
Στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε η κα Έφη Αχτσιόγλου σίγουρα δεν της έμαθαν ότι πρέπει να βλέπει την καταστροφή μιας χώρας σαν ευκαιρία. Και φυσικά αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στο Εργατικό Δίκιου όπου έκανε τη διδακτορική της διατριβή. Όταν όμως είσαι σε ένα κόμμα το οποία βλέπει την κανονικότητα μιας χώρας σαν εχθρό, γιατί, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν διαθέτει αφήγημα για να διεκδικήσει την εξουσία, τότε και εσύ πρέπει να πορευτείς ανάλογα. Κι ιδιαίτερα όταν σε αυτό το κόμμα έχεις εκτοξευτεί με το κομματικό ασανσέρ με ταχύτητα που οι κακοπροαίρετοι θα μπορούσαν να σε χαρακτηρίσουν ακόμα και αριβίστρια. Όταν κατά την άνοδό σου κάθε πόρτα που έφτανες αυτή άνοιγε χωρίς να κουραστείς, τότε τίθεται και θέμα… καθήκοντος. Μάλιστα, όταν ο αρχηγός του κόμματος σου δέχεται το ρίσκο μιας καταστροφής κι εσύ γλυκοκοιτάζεις την καρέκλα του, τότε το καθήκον σου είναι να τον ξεπεράσεις.
Όταν η αριστούχος φοιτήτρια Έφη Αχτσιόγλου αγωνιζόταν με σημαία την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται ότι απλώς μάζευε κομματικά ένσημα παπαγαλίζοντας αυτά που θα της έδιναν τα κομματικά γαλόνια. Φυσικά, όταν η αλληλεγγύη έρχεται απέναντι από τη φιλοδοξία δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος τι θα επιλέξει ένας φιλόδοξος άνθρωπος... Η αλληλεγγύη μπορεί πολύ άνετα να έχει την ίδια τύχη με αυτή που είχαν τα αντιμνημονιακά tweet της κα Αχτσιόγλου όταν η τελευταία αναρριχήθηκε στον υπουργικό θώκο… Το delete εκτός από τον υπολογιστή υπάρχει και στην ιδεολογία.
Και εκεί που υποθέτεις ότι τα έχεις ακούσει όλα από τα μέλη της πρώην κυβέρνησης και νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, τελικά βλέπεις ότι δεν θα πάψουν ποτέ να σε εκπλήσσουν. Ξαφνικά μαθαίνεις ότι η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου ομολόγησε κυνικά σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη μετά την πανδημία: Κοινωνία, Εργασία, Δικαιώματα» ότι «Η κανονικότητα στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά». Μάλιστα, τόνισε ότι οι παρούσες συνθήκες αποτελούν «πολύ μεγάλη ευκαιρία» για μία «πολιτική αλλαγή». Άραγε πως ένιωσαν οι συγγενείς των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας του νέου κορωνοϊού όταν άκουσαν ότι η πανδημία αποτελεί για κάποιους ευκαιρία; Σίγουρα θα ένιωσαν όπως όταν άκουσαν τον εμβολιασμένο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι δέχεται το ρίσκο να πηγαίνουν οι άνθρωποι σε διαδηλώσεις. Μόνο που αυτός δεν ρίσκαρε τίποτα…
Όπως δεν ρισκάρει τίποτα και ο Πέτρος Κόκκαλης όταν ζητάει να μη λέμε στους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα. Φυσικά ο πλουτοκράτης Ευρωβουλευτής και όψιμος αριστερός δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά το καλοκαίρι. Κι όσο για τους νησιώτες και τους κατοίκους της χώρας που επιβιώνουν χάρη στον τουρισμό ας επιβιώσουν με… γλαρόσουπα. Βέβαια, ούτε με αυτή τη… σούπα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν γιατί εάν τολμήσουν να κάνουν τον γλάρο σούπα για να χορτάσουν την πείνα τους, τότε ο κ. Κόκκαλης, γνωστός για τις οικολογικές του ανησυχίες, θα τους καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να προστεθούν στην προσπάθεια αποδόμησης της Ελλάδος ως ασφαλούς προορισμού που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από το διαδίκτυο. Δεκάδες ανώνυμοι αλλά και επώνυμοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις στα αγγλικά, συμβουλεύουν τους ξένους να μην έρθουν στη χώρα γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος Covid19. Μάλιστα, έχουν φτάσει σε σημείο να «ποστάρουν» αντίστοιχες αναρτήσεις και κάτω από δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ όταν αυτά εγκωμιάζουν την Ελλάδα. Είπαμε «η κανονικότητα δεν αποτελεί ευκαιρία για την Αριστερά». Κι αφού η περσινή πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα για συσσίτια στα νησιά δεν επιβεβαιώθηκε, πρέπει ο κομματικός στρατός του να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιβεβαιωθεί εφέτος.
Η πανδημία αποτελεί για την Αριστερά μία σπουδαία ευκαιρία για να έρθει η καταστροφή. Πάνω σε αυτή την καταστροφή βλέπει την ευκαιρία για να ξαναγίνει κυβέρνηση. Και μπορεί ο Τσόρτσιλ να έχει πει και ότι «Ένας απαισιόδοξος βλέπει μία καταστροφή σε κάθε ευκαιρία», μόνο που αυτά τα λόγια του Νομπελίστα πολιτικού δεν αντιπροσωπεύουν τα μέλη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με πρωτοφανή ζήλο επιδιώκουν να μετατρέψουν τις ευκαιρίες σε καταστροφή προκειμένου να αντικρύσουν με αισιοδοξία το πολιτικό τους μέλλον.
Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος