Του ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ
Ενθουσίασε τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών η κυβέρνηση με την αποφασιστικότητα της στα σύνορα του Έβρου!
Το ελληνικό Κράτος, με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις κ το Λιμενικό απέκρουσαν πάραυτα τον κίνδυνο της οργανωμένης, από τον Προέδρο της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν, εισβολής μεταναστών.
AKΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3
Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν έχασε λεπτό στην κρίσιμη στιγμή έναρξης της απόπειρας εισβολής στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών, τους οποίους οι τουρκικές αρχές προωθούσαν με διαθέσιμα μέσα συγκοινωνίας στη συνοριακή γραμμή ώστε να προσβάλλουν τα σύνορα της Ελλάδας.
«Ασύμμετρη απειλή» αποφάνθηκε αμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και η κοινή γνώμη αντιλήφθηκε τον μεγάλο κίνδυνο.
Η άψογη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών Ασφαλείας, η άμεση υποστήριξη τους από τους ακρίτες πολίτες του Έβρου προκάλεσε το κύμα ηθικής και ψυχικής συμπαράστασης της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων.
Είχαμε πολύ καιρό να ζήσουμε τέτοια εμπειρία, να μοιραστούμε την αρχική αγωνία για την έκβαση της προσπάθειας υπεράσπισης των συνόρων αλλά και την ικανοποίηση στη συνέχεια από την αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποδείχθηκε στην πράξη η αποδοτική εργασία. Δεν έμεινε μόνο στα λόγια..
Είχε προηγηθεί μεγάλη, συθέμελη για την κοινωνία κρίση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πάλι για το ίδιο θέμα. Το μεταναστευτικό.
Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αρχίσει εργασίες εγκατάστασης κλειστών χωρών υποδοχής και κράτησης μεταναστών σε πέντε νησιά προκάλεσε κύμα αντίδρασης και αντίστασης κυρίως στη Λέσβο και στη Χίο. Η παρουσία δυνάμεων ΜΑΤ στα δύο νησιά είχε τραυματικά αποτελέσματα.
Ομάδες κατοίκων βιαιοπράγησαν εναντίον ανδρών της ΕΛΑΣ, από την πλευρά τους κάποιοι αστυνομικοί χυδαιολόγησαν εναντίον πολιτών, ομάδες από τις δύο πλευρές κυνηγήθηκαν, έγιναν φθορές σε οχήματα πολιτών, γενικώς υπήρξε τραγική διαχείριση στο δύσκολο και ακανθώδες κοινωνικό θέμα.
Το οποίο φυσικά παραμένει ανοικτό. Η καταλλαγή, καθώς το ενδιαφέρον στράφηκε στον Έβρο, είναι παροδική.
Για τους περισσότερους στη Λέσβο και στη Χίο θεωρείται αδύνατη η εγκατάσταση κλειστών χωρών κράτησης μεταναστών.
Σε αντίθεση με την επιτυχή εικόνα στον Έβρο, η πλειονότητα των πολιτών διαβλέπει σε αυτή τη φάση αδυναμία στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων.
Εκτός κι αν στο προσεχές μέλλον βελτιωθεί η απόδοση του Λιμενικού!
Όμως, όπως λέει η έκφραση: όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος!
Σε ποιον θα έλεγες ότι θα συλληφθούν μετανάστες στα σύνορα χωρίς να καταγραφούν, χωρίς το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο (διότι ανεστάλη η χορήγηση του για ένα μήνα) και θα καταδικαστούν με αυτόφωρη διαδικασία σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και θα σε πίστευε. Και όμως συνέβη. Όπως και η κατηγορία σε μετανάστες που βούλιαξαν τη φουσκωτή βάρκα τους ότι προκάλεσαν ναυάγιο, στο οποίο δυστυχώς πνίγηκε ένα παιδάκι 5 χρόνων.
Αυτά είναι πρωτόγνωρα δεδομένα για την ελληνική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει σαν πιόνια τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενεί στη χώρα του ήταν επόμενο στην πρώτη δύσκολη στιγμή για τον ίδιο να τους μετατρέψει σε ανθρώπινες οβίδες και σφαίρες, δυστυχώς..
Όταν άρχισαν να επιτρέφουν οι σοροί ανδρών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιντλίμπ της Συρίας, ο Τούρκος Πρόεδρος έβαλε μπρος το σχέδιο του: Να στρέψει την δική του κοινή γνώμη σε άλλο θέμα. Να μετατρέψει τον εαυτό του από θύτη σε θύμα. Παίζοντας με τη χώρα του. Δεν είναι η πρώτη φορά. Άλλωστε είναι ίδιον των αυταρχικών ηγετών..
Εκεί ακριβώς ήρθε η σθεναρή στάση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Κατάλαβε το θέμα αυτοστιγμή. Δεν καθυστέρησε στη λήψη κυβερνητικής απόφασης. Διαφύλαξη του απαραβίαστου των Συνόρων με κάθε τρόπο. Σε συνεργασία με τους υπουργούς Άμυνας και Προστασίας Πολίτη εφαρμόστηκε σχέδιο αποτροπής της εισβολής μεταναστών που σχεδίασε ο Πρόεδρος Ερντογάν, νομίζοντας ότι η Ελλάδα είναι Κράτος, αδύναμος κρίκος. Αποδείχθηκε το αντίθετο..
Οι κυβερνήσεις, συνήθως, «χάνονται» στο Νομοθετικό τους έργο. Μόνο που στην περίπτωση αυτή το Δημοκρατικό Πολίτευμα διαθέτει την αρμόδια Εξουσία: Τη Νομοθετική. Η οποία παράγει τους Νόμους που χρειάζεται μια Πολιτεία.Εμείς, είμαστε τίγκα στους Νόμους. Ζούμε εν αφθονία. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε περισσότερη κυβερνησιμότητα.Εδώ έδειξε τα προσόντα του ο Πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση είναι για να κυβερνά.Με τόλμη και σθένος..
ΥΓ: Εννοείται ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα που έχει την αυτόματη λύση του. Στην περίπτωση του ζητείται αποτελεσματικότητα. Ο δρόμος για την κυβέρνηση είναι μακρύς. Προφανώς μαζί κρίνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα φανεί εάν θα τολμήσει να επιβάλλει μέτρα εις βάρος του Ερντογάν, εάν θα σταθεί σύμμαχος στην Ελλάδα, εάν θα βοηθήσει ουσιαστικά.
Είπαμε, η αντίδραση μόλις άρχισε! Να είμαστε καλά για τη συνέχεια..