Οι κεντρικές πολιτικές για την Αθήνα δεν τελούν σε αίρεση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής. Οι κεντρικές πολιτικές θα προχωρήσουν χωρίς να τελούν σε αίρεση έγκρισης από τη νέα δημοτική αρχή γιατί είναι ακριβώς κεντρικές πολιτικές

Το αποτέλεσμα του δήμου Αθηναίων ήταν κακό αποτέλεσμα, καθώς θέτει σε κίνδυνο την πορεία ανάπτυξης της πόλης μας. Ο Κώστας Μπακογιάννης υπήρξε καλός δήμαρχος, που αναβάθμισε την οικονομική ευρωστία του δήμου, βελτίωσε την καθαριότητα, έκανε αναπλάσεις σε όλες τις γειτονιές, βελτίωσε τον φωτισμό στην πόλη, μείωσε τα δημοτικά τέλη και άσκησε σειρά κοινωνικών πολιτικών. Ως υπουργός είχα την τύχη να συνεργαστούμε με τη δημιουργία των πρώτων χώρων ελεγχόμενης χρήσης στον ΟΚΑΝΑ και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Δυστυχώς η συζήτηση στο δήμο επικεντρώθηκε μόνο στον Περίπατο και όχι στο όλο άλλο τεράστιο έργο.

Ο κ. Δούκας κατάφερε στο πρόσωπο του να συσπειρώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης και να ανεβάσει το ποσοστό του από το 14% στο 55% σε ιστορικό χαμηλό συμμετοχής, κυρίως από του ψηφοφόρους της ΝΔ. Προφανώς ευχόμαστε καλή επιτυχία στον κ. Δούκα και θα συνδράμουμε ως βουλευτές για το καλό της πόλης μας. Ωστόσο είναι αδιαπραγμάτευτο να μπούμε σε συζητήσεις που θα δυναμιτίσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πόλη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής. Οι κεντρικές πολιτικές θα προχωρήσουν χωρίς να τελούν σε αίρεση έγκρισης από τη νέα δημοτική αρχή γιατί είναι ακριβώς κεντρικές πολιτικές. Αυτές είναι αρχικά οι τρεις ακόλουθες:

Πρώτον, η διπλή ανάπλαση και το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα προχωρήσουν. Είναι κορυφαίο έργο και για την ιστορική ομάδα και για τους κατοίκους και δεν θα επιτρέψουμε για μια ακόμη φορά η αριστερά να βάλει ανάχωμα στην υλοποίηση του.

Δεύτερον, το μετρό θα γίνει στα Εξάρχεια. Αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης και δεν θα επιτρέψουμε η νέα δημοτική αρχή να παρασυρθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά που ενδίδουν στις συλλογικότητες της αναρχίας.

Τρίτον, η ασφάλεια δεν αποτελεί διαπραγμάτευση με κανέναν. Η πόλη θα έχει κάμερες και το αίσθημα ασφάλειας θα εμπεδωθεί στους Αθηναίους. Ασφάλεια σημαίνει περισσότερη αστυνομία, φωτισμός, κάμερες και έλεγχος της μετανάστευσης στην Αθήνα. 

Η συνεργασία του νέου δημάρχου είναι απαραίτητη. Στις κεντρικές πολιτικές όμως ο δήμαρχος δεν χαράζει, αλλά βοηθά στην υλοποίηση της πολιτικής. Η πρώτη συνέντευξη του κ. Δούκα δείχνει να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, που είναι δημοτικές και όχι κυβερνητικές. Μένει να δούμε πως θα διαχειριστεί το εσωτερικό του και κυρίως όσους τον στήριξαν και για τις τρεις ανωτέρω κεντρικές πολιτικές που ήταν πάντοτε αντίθετοι.

* Θάνος Πλεύρης, Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ