Της Σταματίνας Σταματάκου
Την ώρα που η πανδημία μας δείχνει τα «δόντια» της με χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά παγκοσμίως και την οικονομία να βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί κάποιος ή κάποιοι αποφάσισαν να βγάλουν τα πιο σαδιστικά τους ένστικτα πάνω σε ανυπεράσπιστα πλάσματα. Δύο κουτάβια στα Κεραμειά Χανίων βρέθηκαν κατακρεουργημένα και κρεμασμένα σε δέντρο. «Το ένα ήταν 29 μερών και φαντάσου το κοίμιζα σε ένα κρεβάτι που είχε η μητέρα μου στο χωριό. Το άλλο ήταν 3 μηνών. Γιατί τους έκοψαν τα νύχια; Γιατί τους έκοψαν τα πόδια; Γιατί τα γδάρανε μέχρι τους γοφούς; Το κεφάλι γιατί το γδάρανε;» δήλωσε η κηδεμόνας τους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Η συγκεκριμένη φρικτή κακοποίηση προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων και έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα κακοποιήσεων στη χώρα μας. Είναι μακάβριο αλλά δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην κακοποίηση ζώων. Οι ξεκοιλιασμένες γάτες που ήταν πέρυσι παρατεταγμένες στη σειρά σε δρόμο της Κρήτης, ο σκύλος που πυροβολήθηκε εξ επαφής πάλι στην Κρήτη πριν από ένα μήνα, η γάτα που βρέθηκε τεμαχισμένη προ ημερών σε αυλή φιλόζωου στην Καλαμάτα, το σκυλί που βρέθηκε γδαρμένο και τεμαχισμένο το Μάιο του 2019 έξω από σχολείο στον Πύργο, το αδέσποτο που σκότωσαν με αλυσοπρίονο στην Λάρισα τον Απρίλιο του 2019, τα σκυλιά που πυροβολούν κάθε χρόνο στο Μεσολόγγι, τα κυνηγόσκυλα που πυροβολούν ή κρεμάνε κυνηγοί όταν δεν τους "κάνουν" και εκατοντάδες άλλα περιστατικά αποδεικνύουν ότι η κόλαση για τα ζώα παίρνει σάρκα, οστά και μορφή ανθρώπου σε αυτό τον κόσμο. Μία κόλαση δίχως δικαίωση τις περισσότερες φορές.
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι διάτρητο, κυρίως ως προς την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα προβλέπει ως ανώτερη ποινή τα 3 έτη και ανώτατο διοικητικό πρόστιμο τις 30.000 ευρώ. Δυστυχώς, αρκετές φορές είτε η αστυνομία δεν πράττει τα δέοντα είτε οι δικαστικές υποθέσεις δεν δικαιώνουν τα θύματα. Βέβαια στις τοπικές κοινωνίες σχεδόν πάντα είναι κοινό μυστικό ποιος είναι ο βασανιστής και η ομερτά καλά κρατεί. Η ελληνική επαρχία συχνά μετατρέπεται σε τόπο μαρτυρίου.
Η λύση δεν είναι εύκολη, ούτε μονόπλευρη. Χρειάζεται νέο νομοσχέδιο -αυτό που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική απάντηση που έδωσε στη ΔΕΘ- το όποιο θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές και υψηλότερα πρόστιμα, ποινές χωρίς αναστολή για ειδεχθή εγκλήματα, σαφείς και αναλυτικές διατυπώσεις και θα είναι δεσμευτικό ως προς την εφαρμογή του. Πρέπει, επίσης, να εκπαιδευτούν αστυνομικοί, οι οποίοι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις είτε έχουν άγνοια είτε είναι αδιάφοροι. Έχουν υπάρξει φορές που ακόμη και λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο. Αξιομνημόνευτη είναι η περίπτωση απόφασης την 30η Ιουλίου που δικαίωσε συνταξιούχο εισαγγελέα που καταφανώς κακοποιούσε το σκυλί του, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να λέει στην αρμόδια αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ζώα του δήμου Αθηναίων, Σεραφίνα Αβραμίδου: "Καλά, εσείς στον δήμο δεν έχετε άλλη δουλειά να κάνετε και ασχολείστε με σκύλους;".
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δε χρειάζεται να είσαι ακτιβιστής για να καταγγείλεις, έστω ανώνυμα, στην αστυνομία την δολοφονία ή την κακοποίηση ανυπεράσπιστων πλασμάτων. Δεν είναι υπέρβαση αλλά υποχρέωση. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στο μέλλον η εκπαίδευση των παιδιών σε αυτό το ζήτημα, θα βάλει τις βάσεις για έναν κόσμο με περισσότερη ενσυναίσθηση και λιγότερες κακοποιήσεις.
Οι άνθρωποι που βασανίζουν ζώα μπορούν να βασανίσουν και ανθρώπους, τα ζώα είναι απλώς ευκολότερα θύματα. Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί ξεκινούν από την κακοποίηση ζώων και φτάσουν σε αυτή των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας εκ των δύο δολοφόνων και βιαστών της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη δολοφονούσε ζώα. "Θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως και εγώ, θα βλέπουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων", είχε πει ήδη από τον 16ο αιώνα ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον 21ο αιώνα στην χώρα μας δε σταματάμε να μετράμε φρικτά εγκλήματα.