Ο Ζακ Ντελόρ

Ο Ντελόρ ήταν ο ηγέτης εκείνος που πήρε την Ευρώπη και την οδήγησε, με όσους συμβιβασμούς και παλινωδίες στα ήρεμα νερά της οικονομικής ανάπτυξης

Το να επιδιώξεις να αποτίσεις φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ είναι σαν να προσπαθήσεις να γράψεις την Ευρωπαϊκή Ιστορία. Μια επιδίωξη που ουσιαστικά αναφέρεται στην σύγχρονη Δημοκρατία.

Έννοιες αλληλένδετες η Ευρώπη με τη Δημοκρατια. Και εις εκ των θεμελιωτών της ο επι δέκα χρόνια προεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ. Η πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική έκρηξη της ευρωπαϊκής οικογένειας οφείλει πολλά στον οραματιστή Ντελόρ. Η ενότητα των λαών της Γηραιάς Ηπείρου ήταν η βάση της κυριαρχίας της και της διαμόρφωσης της πολιτικής της.

Όταν ο Χενρι Κίσσινγκερ ειρωνευόμενος αυτή την απρόσωπη ενότητα και κυριαρχία λέγοντας πως «στην Αμερική όταν θες να λύσεις το θέμα σου επικοινωνείς με τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο. Στην Ευρώπη ποιον θα πάρεις τηλέφωνο;», ο Ζακ Ντελόρ σιωπηρώς, μετά από μερικά χρόνια, του απαντούσε με το Ευρω.

Η αρχική ΕΟΚ μετατράπηκε σε έναν οικονομικό και πολιτικό γίγαντα επιβάλλοντας όρους διεθνούς πολιτικής και ενίσχυσης των εθνικών Δημοκρατιών. Καμία τοπική κουλτούρα δεν χάθηκε, παρά τις κινδυνολογίες των κατά τόπους εθνικιστών. Και ο Ντελόρ κάθε φορά ήταν εκεί για να πρωταγωνιστήσει στο κτίσιμο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο Ντελόρ ήταν ο ηγέτης εκείνος που πήρε την Ευρώπη και την οδήγησε, με όσους συμβιβασμούς και παλινωδίες στα ήρεμα νερά της οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή που οι συντηρητικές δυνάμεις πανηγύριζαν για την διάλυση των κομμουνιστικών καθεστώτων , ο Ζακ Ντελόρ οδηγούσε την Ευρώπη στην μετάψυχροπολεμική εποχή, ξεπερνώντας τους κινδύνους του ευρωπαϊκού διχασμού. Στο οικονομικό δίλλημα με πολιτική βάση «παγκοσμιοποίηση ή κεκτημένα;», ο ευρωπαίος σισιαλοδημοκρατης ηγέτης επέλεξε την ισορροπία. Δηλαδή τον πιο δύσκολο δρόμο. Ο Μιτεράν και Κολ τον στήριξαν στα ευρωπαϊκά προγράμματα με συνέπεια η Ευρώπη να εξελιχθεί σε παγκόσμιο γιγαντα.

Ξεπερνώντας τις πολιτικές ιδεοληψίες αριστεράς και δεξιάς κατάφερε να δημιουργήσει μια εποχή που η ευρωπαϊκή δημοκρατία κυριάρχησε σαν ιδεα και σαν όπλο. Ιδεα για τους εργαζόμενους της Ευρώπης που έγινε πράξη όπως η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και όπλο απέναντι σε κεινους που επεδίωκαν την διάλυση της Ευρώπης.

Ο Ζακ Ντελόρ έφυγε την ίδια ημέρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...