Του Φώτη Καρύδα*

Έτος 2121 μ.Χ. Oμάδα ερευνητών από πανεπιστήμιο της Αμερικής ετοιμάζει μία μελέτη για την, για αυτούς, αρχαία πανδημία Covid 19. Οι αναφορές για τα θύματα είναι συγκλονιστικές. Εκατομμύρια… Η έρευνα συνεχίζεται ανά ήπειρο. Κι εκεί τα στοιχεία εντυπωσιάζουν. Φτάνουν στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα σοκάρουν. Μέσα σε 15 μήνες περισσότεροι από 900.000 νεκροί. Η Γηραιά Ήπειρος, όπως συνεχίζουν να την αποκαλούν, κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ. Στον μακάβριο κατάλογο με τους περισσότερους θανάτους προηγούνται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι ερευνητές αρχίζουν τις συγκρίσεις ανάμεσα στις χώρες και φτάνουν σε μία μικρή χώρα, την Ελλάδα. Μία χώρα που, μέσα σε λίγα χρόνια, έχει διαβεί συμπληγάδες οικονομικών κρίσεων, μνημονίων, capital controls… Οι αριθμοί δεν βγαίνουν όπως υπολόγιζαν… Η χώρα αυτή άντεξε στη θανατηφόρα πολιορκία. Κοιτάζονται απορημένοι… Τι έχει συμβεί; 
 
Εάν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο ίσως η προαναφερόμενη περιγραφή να μην αποτελεί επιστημονική φαντασία. «Τα καθαρά μαθηματικά είναι, κατά κάποιο τρόπο, η ποίηση των λογικών ιδεών», είχε πει ο Αϊνστάν, και οι αριθμοί δείχνουν ότι, παρά τα προβλήματα, η Ελλάδα, μέχρι τώρα, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που χειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο τη μάστιγα του αόρατου εχθρού. Ένας αόρατος και άγνωστος εχθρός. 
Ας πάρουμε για παράδειγμα το Βέλγιο, μία χώρα με, σχεδόν, ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα. Εκεί, οι θάνατοι είναι τετραπλάσιοι από την Ελλάδα. Το Βέλγιο των 11,6 εκατομμυρίων κατοίκων, που δεν έκλεισε την αγορά παρά μόνο την εστίαση, έχει πληρώσει βαρύ φόρο στην πανδημία με περισσότερους από 22.000 νεκρούς. Σήμερα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας συγχαίρουν την Ελλάδα για τον τρόπο που αντιμετώπισε την Covid19, και τη συστήνουν για καλοκαιρινές διακοπές. 

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Τύπος του Βελγίου που προβάλλει την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό για διακοπές, με γνώμονα όχι μόνο τις ομορφιές της αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισε η Κυβέρνηση την πανδημία. Εφημερίδες, ιστοσελίδες και περιοδικά από Βρετανία, Γερμανία ΗΠΑ κλπ. διαφημίζουν τη χώρα μας, και αποτελούν αχτίδες αισιοδοξίας στην δύσκολη καθημερινότητά μας.      

Μηνύματα αισιοδοξίας όμως υπάρχουν και στον οικονομικό τομέα. Πρόσφατα,  ο αναλυτής του Bloomberg Μάρκους Άσγουορθ έγραψε ότι «Η Ελλάδα προσφέρει στην Ευρώπη μια αχτίδα φωτός». Η αναφορά έχει σχέση με την επιτυχή έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου. Χαρακτηρίζει την έκδοση «σημείο καμπής για την επιστροφή στις αγορές», και τονίζει ότι «οι διεθνείς επενδυτές έχουν μια ολοένα πιο ευνοϊκή άποψη για τη χώρα, η οποία επλήγη χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη από την κρίση του ευρώ, πριν μία δεκαετία».        

Η Ελλάδα, αυτή η κουκίδα στον παγκόσμιο άτλαντα, έδειξε ότι ακόμα και έναν άγνωστο εχθρό μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, ακόμα και εάν ανάμεσα στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης γίνονται και κάποιες  λανθασμένες κινήσεις. Και τα λάθη μέσα στη ζωή είναι. Εξάλλου, όπως είπαμε, ο εχθρός είναι άγνωστος. Κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να πει ότι γνώριζε ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης. 

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στη φράση «αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση έχοντας επίγνωση της εθνικής ευθύνης», την οποία είπε όταν ο λαός τον εξέλεξε πρωθυπουργό, αξιολόγησε από την πρώτη στιγμή την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση από την πρώτη φάση της έξαρσης έχει αποδειχθεί ότι έσωσαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.  
Ακόμα και η πρόσφατη επιλογή να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με εμβόλιο της AstraZeneca αποδείχθηκε σωστή καθώς ακολούθησε η θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η Ελλάδα δεν διέκοψε τους εμβολιασμούς με αποτέλεσμα να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Χρόνος σωτήριος για ανθρώπινες ζωές. Κι επειδή, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν», ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην έγκαιρη διάγνωση.

Έτσι, Ελλάδα θα γίνει, από το τέλος του Μαρτίου, η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε δωρεάν παροχή ατομικών self-test σε όλον τον πληθυσμό της χώρας. Ο πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς του. 

Και εκεί που σκέφτεσαι όλα αυτά, κι ενώ το τρίτο κύμα της covid19 έχει τυλίξει με τα πλοκάμια του τη χώρα με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να πιέζεται, βλέπεις στα social media καλέσματα για πορείες. Πορεία για τον Κουφοντίνα, πορεία κατά των αστυνομικών μέτρων, μέχρι και πορεία συμπαράστασης στους υγειονομικούς διοργανώθηκε… Και κανένας δεν σκέφτηκε ότι μία πορεία, εν μέσω πανδημίας, μόνο συμπαράσταση προς τους υγειονομικούς δεν είναι. Εκτός κι εάν οι διοργανωτές φοβούνται μήπως οι υγειονομικοί ξεμείνουν από δουλειά. Οπότε, με τη λογική κάθε πορεία και μία εστία, δέχονται το ρίσκο να κολλήσουν για να είναι γεμάτα τα νοσοκομεία. Και, κάπου σε αυτό το σημείο, ο ιστορικός του μέλλοντος θα… σκίσει τα πτυχία του…  

Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος