Η…θυελλώδης κεντροαριστερά

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, ήταν καταστροφικό και για τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και θρυαλλίδα εξελίξεων, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι πρώτες αντιδράσεις

Και τώρα μεταξύ τους. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Αριστερά. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, ήταν καταστροφικό και για τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς. Και θρυαλλίδα εξελίξεων, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι πρώτες αντιδράσεις. 

 Εξελίξεις που δύναται να αγγίξουν, τηρουμένων των αναλογιών μέχρι και τις ηγεσίες. Οι προτάσεις, για παράδειγμα, Τεμπονέρα και Κοτσακά, στο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνουν τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου διαλόγου, απέχει χιλιόμετρα από τις διαθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη που επιθυμεί διακαώς να τα αλλάξει όλα. Από τίτλο μέχρι και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος του.  

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν αποφεύγει το διάλογο, ειδικά με την Νέα Αριστερά που μπορεί να απέτυχε ολοκληρωτικά αλλά διαθέτει μια σημαντική δύναμη δέκα βουλευτών. Εξάλλου στην Νέα Αριστερά δεν μετέχει ο Αλέξης Τσίπρας! Πρόσωπο που μοιάζει προσώρας να παρακολουθεί τις εξελίξεις-στις 17 Ιουνίου θα διεξαχθεί και το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα - χωρίς όμως να ανοίγει τα χαρτιά του. Αυτή τη στιγμή δεν έχει, όπως λέγεται, και «κανένα λόγο» για να το πράξει.  

Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Χαρίτσης μπορεί να μην έχουν ακόμη συνομιλήσει -ακόμη-αλλά μάλλον αυτό δεν θα αποτελέσει αγκάθι για την επόμενη ημέρα. Ο χρόνος μοιάζει αμείλικτος, ειδικά, για την κεντροαριστερά καθώς πριν από,οποιαδήποτε πρωτοβουλία, απαιτείται το εσωτερικό «ξεκαθάρισμα». Όπερ σημαίνει πως στο εσωτερικό των κομμάτων τους, όπως και στο ΣΥΡΙΖΑ, να αναλύσουν το αρνητικό δεδομένο της κάλπης. Δεν είναι λίγοι εντός των τριών κομμάτων, από διαφορετική φυσικά θέση, που αμφισβητούν τις ηγεσίες τους και κυρίως τον τρόπο με τον όποιον κινήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο. Όχι τόσο στην Νέα Αριστερά όσο στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. 

 Τούτων δοθέντων ακόμη και αν αυτό δε θέλουν να το αποδεχθούν κάποιοι εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί μια πραγματικότητα και μια ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επόμενη ημέρα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολιτεύσεως. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια ιστορική και πολιτική ήττα. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους του και η Νέα Αριστερά δεν έφτασε ούτε μέχρι το 3%! Αν, επικρατήσουν οι γνωστές συνθήκες των εσωτερικών εμφυλίων στους κόλπους της αριστεράς, τότε είναι δεδομένο, πως στην ευθύνη δεν θα την έχει η ισχυρή κυβέρνηση - εθνικές εκλογές είχαμε το 2023-αλλά η ίδια η ευρύτερη παράταξη της κεντροαριστεράς…