Η περιοριστική σκέψη

«Οι περισσότεροι άνθρωποι εκλαμβάνουν τα όρια του οπτικού τους ως τα όρια του κόσμου. Ελάχιστοι δεν το κάνουν. Μιμηθείτε τους» - Άρθουρ Σοπενχάουερ

Η περιοριστική σκέψη αποτελεί ένα κατασκεύασμα του μυαλού μας το οποίο περιορίζει τις δυνατότητές μας και μας κρατά παγιδευμένους μέσα σε αυτοεπιβαλλόμενα όρια. Αυτή η μορφή σκέψης καθορίζει το πώς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας και πώς αντιλαμβανόμαστε τις ευκαιρίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εμπόδιο το οποίο διακόπτει την εκπλήρωση των πλήρων δυνατοτήτων μας. Αυτό συμβαίνει διότι βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τους φόβους μας και τις ανειπόστατες εικασίες μας, αντικρίζουμε τον κόσμο μέσα από το λερωμένο παράθυρό μας που εμείς οι ίδιοι δεν καθαρίζουμε ποτέ μάλλον γιατί πλέον συνηθίσαμε έτσι και αν θέλετε έχουμε βολευτεί με αυτό.

Πώς θα καταλάβεις αν είσαι ένας από εκείνους που υιοθετούν την περιοριστική σκέψη; Συχνά αποφεύγεις να πάρεις το οποιοδήποτε ρίσκο, φοβάσαι πολύ το ενδεχόμενο της αποτυχίας, διστάζεις να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου – το περίφημο comfort zone και σίγουρα έχεις πει αρκετές φορές ψέματα στον εαυτό σου σε σχέση με το τι είναι εφικτό και τι όχι. Δεν έχεις όμως αναλογιστεί ποτέ πως αυτός ο τρόπος σκέψης στέκεται τροχοπέδι στο να επιδιώξεις νέες ευκαιρίες, να δοκιμάσεις νέες ιδέες και να εξερευνήσεις νέες περιοχές γνώσης. Η περιοριστική σκέψη στην πραγματικότητα, μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Βλέπουμε τον κόσμο όχι όπως είναι άλλα όπως είμαστε εμείς κι αυτό συχνά οδηγεί σε αδιέξοδο. Πόσα πράγματα που βιώνουμε εμείς σήμερα, φάνταζαν αδύνατα να συμβούν πριν από 60 χρόνια; Δεν θα φτάσουμε ποτέ ψηλότερα από εκεί που έχουμε πείσει τον εαυτό μας ότι μπορούμε να φτάσουμε. Τι χρειάζεται να αλλάξουμε για να λητρωθούμε από τους φανταστικούς περιορισμούς που θέτουμε οι ίδιοι προς τον εαυτό μας; Να αναγνωρίσουμε τα όρια μας, να αποδεχτούμε την αποτυχία, να γίνουμε ξανά δημιουργικοί, να περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που σκέφτονται ανοιχτά.

Μερικά παραδείγματα ανθρώπων που διέφυγαν από τα συρματοπλέγματα της περιοριστικής σκέψης και πέρασαν απέναντι, είναι μεταξύ άλλων ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Στιβ Τζομπς και η Μαρί Κιουρί, άνθρωποι που τόλμησαν και τελικά έφεραν καινοτομίες που άλλαξαν τον κόσμο. Ο διάσημος νευροχειρούργος Μπεν Κάρσον έχει εξηγήσει πως δεν υπάρχει μέσος άνθρωπος. Όποιος έχει φυσιολογικό εγκέφαλο, είναι σίγουρα πολύ ανώτερος. Είναι στο χέρι σου λοιπόν να επιτρέψεις στον εαυτό σου να γνωριστείτε καλύτερα.