Κλείσιμο

Η ελληνική οικονομία αλλάζει πίστα

Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης στη νέα τετραετία είναι η αύξηση των εισοδημάτων, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η σύγκλιση με την Ε.Ε

Παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις -την πανδημία και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις- η οικονομία μας   κατάφερε, τα τελευταία χρόνια, να καταγράψει ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών, να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης στο διπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού όρου,  να δημιουργήσει 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, να μειώσει δραστικά την ανεργία. Υπήρξαν στο ίδιο διάστημα, σημαντικές μειώσεις φόρων, έκτακτα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων, αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. 

Αναμφίβολα, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας στα τρόφιμα και τα καύσιμα. Εξίσου βέβαιο είναι ότι η οικονομία μας μπαίνει πλέον  σε μια νέα περίοδο, καθώς αναμένουμε -ήδη έγιναν σχετικές ανακοινώσεις από δύο οίκους αξιολόγησης- την ανάκτηση της   επενδυτικής βαθμίδας. Μια εξέλιξη που θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε να μειωθεί το κόστος του χρήματος για το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για  νέες επενδύσεις, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Μια εξέλιξη που θα ανεβάσει την οικονομία μας  σε άλλη πίστα. Με ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, ακόμη περισσότερες δουλειές, αλλά και καλύτερους μισθούς.

Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης στη νέα τετραετία είναι η αύξηση των εισοδημάτων, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η σύγκλιση με την Ε.Ε..       Τα πρώτα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή αποτελούν ήδη νόμο του κράτους και  διασφαλίζουν, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες,  αλλά και στήριξη των πιο  ευάλωτων συμπολιτών μας. Περιλαμβάνουν αύξηση -για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια- των μισθών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά. Παράταση του Market Pass. Μονιμοποίηση του Youth Pass. Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων. Μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες, που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

Πέρα από τα μέτρα  αυτά στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα προβλέπονται ακόμη: Ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού έτσι ώστε  στο τέλος της τετραετίας, να φτάσει στα 950 ευρώ. Νέα αύξηση στις συντάξεις από την 1η του χρόνου και νέα εφάπαξ ενίσχυση, όσων πλήττονται από την προσωπική διαφορά του νόμου  Κατρούγκαλου. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σταδιακή  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Και βέβαια θα υπάρξουν πολύ περισσότερα στο βαθμό που θα μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Κι απέναντι στο πρόβλημα αυτό προωθούνται ήδη σειρά δράσεων, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η διενέργεια αυξημένων ελέγχων. 

Τα στοιχεία για την κατανάλωση, τα δηλούμενα εισοδήματα και τις καταθέσεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την έκταση που έχει προσλάβει η φοροδιαφυγή στον τόπο μας. Προδίδουν μια πλατιά διαδεδομένη αντικοινωνική συμπεριφορά και τεράστια αδικία σε βάρος πρωτίστως των μισθωτών και των συνταξιούχων που καταβάλλουν στο ακέραιο τους φόρους που τους αναλογούν. Χρειάζεται λοιπόν -και είναι ήδη δεδομένη απόφαση- η Πολιτεία να κάνει πολύ περισσότερα. Χρειάζεται όμως και η σύμπραξη όλων μας. Είναι χρέος δικαιοσύνης. Είναι κοινή κοινωνική υποχρέωση.

* Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας