Η αξία του διαλόγου

Η χθεσινή του παρέμβαση ήταν και αναγκαία και πολιτικά επιβεβλημένη

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ραδιόφωνο του Σκαι και στον Παύλο Τσίμα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση. Λογικό από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η χθεσινή του παρέμβαση ήταν, όμως και αναγκαία και πολιτικά επιβεβλημένη. Έχουν ανοίξει πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Και η άποψη του προέδρου της κυβερνήσεως ήταν επικοινωνιακά ορθή. Εξέφρασε τις απόψεις του, έστειλε τα δικά του μηνύματα, διαμόρφωσε την πολιτική επικαιρότητα και εν μέρει αποκάλυψε και τις αποφάσεις του. Οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν. Εξαλλου και ο ίδιος μετά γενναιοτητος ομολόγησε το δίκαιο των αιτημάτων τους ζητώντας ένα ανοιχτό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Με τον διάλογο λύονται τα ζητήματα. Όλα τα ζητήματα. 

Και σε αυτό ο πρωθυπουργός το αναζητά. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το δύσκολο που έχει δημιουργηθεί και κυρίως το εκρηκτικό κλίμα που δύναται να δημιουργηθεί. Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός πως η αντιπολίτευση δημοσιοποίησε τις θέσεις της. Έτσι πλέον όλοι γνωριζουν και επιλέγουν. 

Είναι επίσης δεδομένο πως οι καταλήψεις στα ΑΕΙ προκαλούν ζητήματα σοβαρά στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνον. Ο αποκλεισμός ενός δημοσίου  κτηρίου είναι πράξη παράνομη. Αναγκαία ή όχι το κρίνει και η κοινωνία και τα κόμματα. Καλώς ή κακώς. Ο ανοιχτός διάλογος με τους φοιτητές λειτουργεί μόνο θετικά. Διότι σε μια συζήτηση δημοσιοποιούνται οι θέσεις όλων. Και όλοι εκτίθενται και οι πολίτες κρίνουν. Εκτός αν επιλεγεί η ρήξη με ότι αυτό συνεπάγεται. Τότε ο διάλογος ολοκληρώνεται και η σύγκρουση πλέον λαμβάνει μορφή πολέμου. Και χάνεται και η ουσία του προβλήματος.

Είναι λογικο επίσης η συσπείρωση ενός κοινού της κοινωνίας που αντιδρά. Και πολιτική επιλογή ταυτοχρόνως. Και η έλλειψη αντιπολίτευσης δημιουργεί πολιτικες ανάγκες και διαφορετικές τακτικές. 

Πάντως η παρέμβαση του Κυριακου Μητσοτακη από όποια άποψη και να την κρίνει κανείς ήταν και αναγκαία και επιβεβλημένη. Η αξία του διαλόγου είναι η κορωνίδα της Δημοκρατίας.