Κλείσιμο

Ένας μάγος του Οζ για την αντιπολίτευση, τόλμη για την κυβέρνηση 

Η αντιπολίτευση μοιάζει κουρασμένη, σχεδόν βολεμένη σε ένα ρόλο που αφήνει τον αντίπαλο να παίζει μόνος του μπάλα.

Ηχηρό το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας αδιαμφισβήτητη με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει βουτιά και από κάτι να «τσιμπούν» ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Το τικ-τοκ, τα βίντεο, οι αθλητικές επιδόσεις, και οι πολλές βιταμίνες λάιφ στάιλ δεν πρόσθεσαν τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ που τερμάτισε κατάκοπος και με απώλειες.

Ο θόρυβος από μόνος του, δεν προσθέτει τίποτα. Η ικανότητα να προκαλείς τζέρτζελο δεν γεμίζει ταμείο, δεν είναι γόνιμη και ενίοτε κουράζει τους πολίτες. Η ταινία είναι πολύπαιγμένη χωρίς plot twist. Μια ανατροπή έτσι για να τελειώνει η παρατεταμένη ραστώνη.

Η αντιπολίτευση μοιάζει κουρασμένη, σχεδόν βολεμένη σε ένα ρόλο που αφήνει τον αντίπαλο να παίζει μόνος του μπάλα.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης, ή ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αποδείχθηκαν πως για τους ψηφοφόρους είναι επιλογή μονόδρομος. 

Ο Μητσοτάκης εξακολουθεί να πείθει, καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας, για τον ορθολογισμό του, τον πραγματισμό του και τις μελετημένες προτάσεις του. Κάνει λάθη, δεν επιχειρεί να τα σκεπάσει και επανέρχεται. Είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματικότητα όπως τουλάχιστον επιθυμεί η κοινωνική πλειονότητα.

Στα προτερήματα αυτά υστερεί η αντιπολίτευση. Δεν αποτελεί, την περίοδο αυτή τουλάχιστον, μια εναλλακτική πρόταση Διακυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση χρειάζεται επειγόντως έναν μάγο του Οζ για να της δώσει αυτό που της λείπει. Στην ιστορία, το σκιάχτρο ήθελε να αποκτήσει μυαλό, ο τενεκεδένιος άνθρωπος μια καρδιά και το φοβιτσιάρικο λιοντάρι να πάψει να είναι δειλό. 

Με τα προβλήματα να είναι εδώ και την καθημερινότητα να πλαγιοκοπείται από την ακρίβεια, την ανασφάλεια , τα φυσικά φαινόμενα, την κλιματική κρίση, τις κάκιστες υποδομές, την υγεία, την εκπαίδευση, τις συγκοινωνίες που θα πρέπει να επανασχεδιαστούν ώστε να εξυπηρετούν τον πολίτη και να συμβάλλουν στην αποφόρτιση και απεξάρτηση από το αυτοκίνητο, δεν μπορείς να έχεις μια περίεργα εσωστρεφή, βολικά «οκνηρή» αντιπολίτευση, η οποία επαναπαύεται και αρκείται στο να πετάει βελάκια.

Η πολιτική ηγεμονία η οποία αποτυπώθηκε και στον χάρτη της Ελλάδας σημαίνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία, παρά τις διαρκείς Συμπληγάδες. 

Τη δεύτερη Κυριακή δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι. Στις Περιφερειακές εκλογές, όπου η κομματική επιλογή δεν «καθάρισε» τη νίκη από προχθές η αναμέτρηση θα διεξαχθεί εντός «ενδοοικογενειακού» περιβάλλοντος. Δεν επιχειρώ να μειώσω τη σημασία της ήττας για τις επιλογές Μητσοτάκη, αλλά αυτή ένα συμβεί θα έρθει από υποψήφιο που ανήκει σε ταυτόσημο ιδεολογικό περιβάλλον.

Σε περίπου οκτώ μήνες ακολουθεί η αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Ο Κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του έχουν μπροστά τους σοβαρό πρόκριμα. Τον προσεχή Μάιο θα συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος της δεύτερης τετραετίας. Θεωρείται η πλέον ουσιώδης περίοδος για μια κυβέρνηση προκειμένου να το τολμήσει την ανάπτυξη των πολιτικών που έχει σχεδιάσει.

Άρα οι επόμενοι μήνες ελπίζουμε να φέρουν τολμηρές και αποφασιστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν τις επιλογές της πλειοψηφίας...