ΣΥΡΙΖΑ

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Λεπτό προς λεπτό η «μονομαχία» των τεσσάρων υποψηφίων

Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος και Πολάκης οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Οι θέσεις τους για τα πολιτικά ζητήματα και το σχέδιό τους για την ανάκαμψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Κλείσιμο

Διεθνής κυριαρχία Μητσοτάκη

Η απόφαση ακύρωσης της συνάντησης από τον Σούνακ έφερε τον Μητσοτάκη στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκακιέρας.

Όσοι τον υποτίμησαν, στο πρόσφατο παρελθόν, παραδέχονται τώρα το λάθος τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται σε ηγετική φυσιογνωμία της Ευρώπης. Παίκτης υψηλού βεληνεκούς ο Έλληνας πρωθυπουργός δοκιμάζει την πολιτική σκηνή της Βρετανίας και εκθέτει τον πανικό της κυβέρνησης της.

Ήταν τόσο θετικός ο αντίκτυπος των δηλώσεων Μητσοτάκη στο BBC, περί των γλυπτών του Παρθενώνα, που όπως φαίνεται φόβισε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογο του. Καταδεικνύοντας πως στην πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορία έχουν εμφανιστεί ήδη ρωγμές.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει η έλλειψης ψυχραιμίας του Βρετανό πρωθυπουργού. Για κάποιους αντανακλά την εσωτερική πολιτική κατάσταση αλλά και την απουσία ενός είδους αυτοελέγχου όσον αφορά στην άσκηση ήρεμων και νηφάλιων διπλωματικών σχέσεων.

Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουγός όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεων δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Και αυτό συνέβη στο Λονδίνο.

Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την σπασμωδική απόφαση Σούνακ ως πράξη απρέπειας. Ο Σούνακ έκανε σοβαρό φάουλ.

Στην πραγματικότητα η απόφαση ακύρωσης της συνάντησης έφερε τον Μητσοτάκη στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκακιέρας.

Λέμε ή συνηθίζουμε να λέμε, πως δεν υπάρχουν ηγέτες και ότι παρατηρείται ένδεια ηγετών. Ο Μητσοτάκης σε μια δύσκολη περίοδο καταδεικνύει ότι έχει τη στόφα του συμβολικού ηγέτη. Εκείνου, δηλαδή, που μπορεί να δώσει όραμα, να κινητοποιήσει την κοινωνία που τον εκλέγει και να τολμά στα δύσκολα.

Στη συνέντευξη στο BBC, το περιεχόμενο της οποίας φαίνεται πως ενόχλησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δεν επανέλαβε τίποτα περισσότερο από το διαχρονικό, πάγιο αίτημα της Ελλάδος για τη συνένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Υπογράμμισε ότι το νέο μουσείο Ακροπόλεως, εδώ και 15 χρόνια είναι πια το φυσικό περιβάλλον για την έκθεση και παρουσίαση των γλυπτών του Παρθενώνα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη διάσημη Μόνα Λίζα  και το ενδεχόμενο να εκτίθεται αλλού η Μόνα κι αλλού η Λίζα. Όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και αιώνες με τα γλυπτά του Παρθενώνα που κατέκλεψε ο Λόρδος Έλγιν.

Αυτό που αποκαλύπτεται από την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του είναι τα στοιχεία που έχουν αδυνατίσει την βρετανική πολιτική.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας διέπραξε και νέα απρέπεια καθώς πρότεινε στον Κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας του, για να εισπράξει την άρνηση του Πρωθυπουργού.

Καθίσταται πλέον σαφές ότι η Γηραιά Αλβιώνα έχει χάσει τα αντανακλαστικά της. Νιώθει, μάλλον εκτεθειμένη ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά στα εκθέματα του βρετανικού μουσείου.

Επιπροσθέτως, φαίνεται πως η κρίση στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Σούνακ, προκειμένου να κρατηθεί στην ηγεσία των Συντηρητικών και στην πρωθυπουργία να προκαλεί το σκηνικό που αποκαλύπτει απλώς την αδυναμία του.

Η πολιτική προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού για την επιστροφή των Γλυπτών αποκτά νέα διάσταση και ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον.

Είναι έτσι κι αλλιώς καθολικό αίτημα του συνόλου των Ελλήνων. Και με την εντελώς λανθασμένη συμπεριφορά του ο Ρίσι Σούνακ, εκτοξεύει στα ύψη τη φθορά της Βρετανίας μπροστά στα μάτια της Ευρώπης...