Ευτυχώς, έως τώρα, έπεσαν έξω τα καλοκαιρινά σενάρια που τροφοδότησαν με ειδήσεις τα Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Η Ευρώπη δεν πάγωσε. Οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι και πεζόδρομοι των πόλεων φωτίστηκαν για να γιορταστούν τα Χριστούγεννα και η υποδοχή του Νέου Χρόνου. Εκατομμύρια πολίτες ταξίδεψαν, περπάτησαν, ψώνισαν, γευμάτισαν, δείπνησαν, διασκέδασαν, έκαναν εκδρομές προσπαθώντας να πάρουν πίσω την χαμένη διετία του εγκλεισμού από τον κορωνοϊό. Ο Αρμαγεδδών δεν κτύπησε την Ευρώπη. Οι κάτοικοι της κατάφεραν να κερδίσουν ένα δύσκολο στοίχημα. Η ηγεσία της Ευρώπης απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα μέσα από συγκρούσεις, συνήθη ασυνεννοησία και διαφωνίες που τελικά όμως καταλήγουν σε κάποιον συμβιβασμό.
Κι όλα αυτά, ενώ στα ανατολικά της Ευρώπης μαίνεται, δυστυχώς ακόμη, ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά από την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πόλεμος, για την ακρίβεια μια στρατιωτική επιχείρηση όπως την διαφήμισε ο ηγέτης της η οποία θα κατέληγε σε επιτυχή κατάληψη του Κιέβου, εντός τριημέρου. Ο,τι ακριβώς παπαγάλιζαν τα ρωσικά φερέφωνα στην Ελλάδα…
Πέρασαν από τότε πολλά αποτυχημένα για τον ρωσικό στρατό τριήμερα, με τους Ουκρανούς να αποδεικνύονται σκληροί μαχητές στο πεδίο, γεγονός που κατέστησε τους ισχυρούς του Δυτικού κόσμου αρωγούς στην υπεράσπιση της Ουκρανικής εδαφικής κυριαρχίας. Προφανώς, ο πόλεμος που ήρθε μετά από τον πουτινικό σχεδιασμό στην πιο κρίσιμη στιγμή για την επιστροφή στην κανονικότητα από την επίδραση της πανδημίας προκάλεσε σειρά προβλημάτων και ενέτεινε την αγωνία σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Φυσικά η έκτακτη κατάσταση, όσο ο πόλεμος εντός Ουκρανίας και άρα εντός Ευρώπης συνεχίζεται δεν έχει λήξει. Απρόβλεπτες εξελίξεις δεν μπορούν, εννοείται, να αποκλειστούν, όμως από την άλλη δεν πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι σε μια σκοτεινή πραγματικότητα, όπως κάποιοι επιμόνως και εντατικά καλλιέργησαν τους τελευταίους μήνες του 2022.
Με λίγα λόγια η προπαγάνδα νικήθηκε. Η Ευρώπη, ως προπύργιο του ελεύθερου κόσμου, άντεξε. Φυσικά με πολύ κόστος, ιδρώτα και μόχθο. Όπως είχε περιγράψει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στους Βρετανούς τον αγώνα να αποκρουστεί ο Χίτλερ. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης οφείλει, μέσα από τις δυσμενείς συνθήκες, να συνεχίσει να εργάζεται ώστε να εξασφαλιστούν οι ζωτικές ανάγκες των πολιτών της. Ο αγώνας της Δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό δεν σταματά όσο αυταρχικοί ηγέτες επιβουλεύονται το θεμελιώδες Πολίτευμα του ελεύθερου Κόσμου.
Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα επέλεξε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ο Πρωθυπουργός της στοιχήθηκε με τους ηγέτες της Ευρώπης που αποφασιστικά αντέκρουσαν την επίθεση του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. Στην Ελλάδα με το 30% της συμπάθειας προς Πούτιν και αντιστοίχως με το ίδιο ποσοστό πολιτών που εκτιμούν ότι η πατρίδα τους δεν ευνοήθηκε από την Ευρώπη, ήταν επόμενο η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει μουρμούρα. Επειδή όμως στο τέλος νικά το πορτοφόλι οι αντιρρήσεις λειάνθηκαν όταν άρχισαν οι κυβερνητικές παροχές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που έφερε ο πληθωρισμός ως αποτέλεσμα του πολέμου.
Κατά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν όπως ακριβώς κι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Έζησαν κάποιες ημέρες διακοπών προκειμένου να αποζημιωθούν από την κλεισούρα των προηγούμενων ετών.
Σενάρια περί επερχόμενης καταστροφής διακινήθηκαν και στην εγχώρια αγορά. Δεν είναι μυστικό ότι το «κακό» έχει καλύτερη εμπορευσιμότητα στην αγορά της ενημέρωσης. Όταν μάλιστα υποβοηθείται συστηματικά από την Αντιπολίτευση. Και οι εικόνες που δεν επιβεβαιώνουν την καταστροφολογία ενοχλούν όταν επισημαίνονται. Στο κλείσιμο του έτους, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε ότι πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομία και πως δεν έχει πολιτικό όφελος με την επιμονή του στο θεμα των υποκλοπών, κάτι για το οποίο το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας είχε αποφανθεί από το τέλος του περασμένου Αυγούστου!
Είπαμε, τίποτε δεν έχει τελειώσει. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Εννοείται πως δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε από τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Την ευθύνη της διακυβέρνησης φέρουν ο Κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του, που πρέπει να περάσουν αλώβητοι την εξεταστική του Φεβρουαρίου και να φθάσουν έτσι στον Απρίλιο, οπότε όπως όλα δείχνουν θα πάρουν ή όχι την ψήφο των πολιτών.
Έως τότε, κρίνουμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα τις κυβερνητικές επιδόσεις και αποφεύγουμε τους λαϊκιστές και τις ανοησίες τους…
Κλείνοντας, εύχομαι ολόψυχα να γιορτάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έλευση του Νέου Έτους, στη διάρκεια του οποίου, επίσης, εύχομαι να ευοδωθούν οι προσπάθεια σας για καλύτερα δεδομένα όπου επιθυμείτε.
Στα γενικά, είθε να εργαστούμε μεθοδικά και στοχευμένα για να βελτιώσουμε το ατομικό μας βιοτικό επίπεδο και μαζί το συλλογικό.
Καλή Χρονιά, με πολλές στιγμές χαράς και ευτυχίας.