Adults in the room

 Το ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες ήταν η συγκέντρωση όλης της κοινοβουλευτικής ομάδος σε ένα δωμάτιο. Χωρίς συνεργάτες και χωρίς συντρόφους. Μεταξύ τους.

 Ο τίτλος ανήκει στο γνωστό βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Βρίσκει, όμως, την επιβεβαίωση του, στο «συνέδριο» των Σπετσών. Όχι ακριβώς αλλά περίπου. Διότι στις Σπέτσες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε να αντιμετωπίσει μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν τη χώρα αλλά to know us better.  

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πολιτική παρήχθη εν μέρει και όχι εν συνόλω. Όλοι οι τομεάρχες ήταν προετοιμασμένοι, είχαν προτάσεις, τις συζήτησαν με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Σημαντικό, μεν αλλά όχι αρκετό. Διότι συγκεκριμένες προτάσεις δεν υπήρξαν. Βεβαίως η επόμενη ημέρα, είναι σημαντικότερη, διότι, όπως, ειπώθηκε, όλα όσα συζητήθηκαν θα μετατραπούν στην αμέσως επόμενη περίοδο, σε σχέδια και προτάσεις νόμων, απολύτως εξειδικευμένες και κυρίως με λεπτομέρειες κοστολογημένες. Και τότε θα κριθούν. Πολλοί λένε πως ανέμεναν μια σημαντική πρόταση σε οικονομικό επίπεδο και που «θα έκανε τη διαφορά και θα προκαλούσε συζητήσεις». Λέγεται πως αυτό θα είναι που θα ανακοινωθεί μεταξύ άλλων. Πάντως, προσώρας δεν εξάγεται κάτι τέτοιο.


 Το ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες ήταν η συγκέντρωση όλης της κοινοβουλευτικής ομάδος σε ένα δωμάτιο. Χωρίς συνεργάτες και χωρίς συντρόφους. Μεταξύ τους. Όχι για να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά για να λυθούν τα όποια και όσα εσωκομματικά ζητήματα που τον τελευταίο καιρό δεν είναι και λίγα. Λέγεται πως συζητήθηκαν πολλά και δόθηκαν και εξηγήσεις. Μεταξύ των πρωταγωνιστών. Και όλοι επέστρεψαν στις βάσεις τους, με ικανοποίηση. 

 Μα τόσο απλά λύονται τα ζητήματα στο ΣΥΡΙΖΑ; Και αν λύνονται τόσο απλά γιατί δεν λυνόντουσαν κατά το παρελθόν; Ειδικά τώρα που εκλείπει και η αριστερή τάση; Τα προβλήματα αρχίζουν και ξεκινούν με την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη; Διότι αν όλα λύθηκαν ή εξηγήθηκαν, μήπως χάθηκε πολύτιμος χρόνος; Τώρα πια δεν είναι πρόβλημα ο πρόεδρος; Προφανώς και η συνεύρεση μιας κοινοβουλευτικής ομάδος επί τριημέρου, αμβλύνει αντιθέσεις και τουλάχιστον διαμορφώνει νέες συνθήκες. Τότε γιατί όλη αυτή η αντίθεση των προηγούμενων ημερών για τις Σπέτσες; 

 Πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αποτελέσει μέρος των πρώτων ειδήσεων. Η επικοινωνία στην πολιτική παίζει σοβαρό ρόλο. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Αλλά το ζητούμενο ήταν η επικοινωνία;…