Τα πολιτικά οφέλη...

Μπορεί προσώρας να διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα για την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση αλλά αν δεν συνοδεύεται η κριτική της από συγκεκριμένες προτάσεις, θα βρεθεί και αυτή μακροπρόθεσμα στην κριτική της αξιοπιστίας

Υπάρχει θέμα στην κυβέρνηση για τα Τέμπη; Σαφώς στο βαθμό που αντιμετωπίζεται ως μια λεπτομέρεια στο ευρύτερο κυβερνητικό έργο. Αν για κάποιο λόγο ένα δημοσίευμα προκαλεί σεισμικές δονήσεις υψηλών Ρίχτερ στο εσωτερικό της, τότε το θέμα λαμβάνει και σοβαρότερες διαστάσεις. 

Όταν επικαλείσαι συνεχώς το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, τότε κινδυνεύεις να αυτοπαγιδευτείς. Και, μάλιστα, σε ένα αέναο κύκλο που σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολιτική περιδίνηση. Το κράτος δικαίου δεν κινδυνεύει στην Ελλάδα. Υπάρχουν, όμως, ελλείμματα, όπως, για παράδειγμα η ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης ή η ασφάλεια του απορρήτου. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια δείχνει να είναι μη αντιμετωπίσιμη, το μέγεθος της ανεμπιστοσύνης και της αδικίας διογκώνεται. 

Είναι σαφές πως απαιτούνται ριζικές τομές σε πολλούς τομείς. Και πρώτα και κύρια στην υπόθεση των Τεμπών, που έχει προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού. Μια κοινοβουλευτική παρέμβαση που καλείται να κινηθεί εκτός ορίων της παρατάξεως της ΝΔ. Μια ομιλία με πρωθυπουργικό επίκεντρο. Ως κυβερνήτης της χώρας και όχι ως πρόεδρος της ΝΔ. Πολλοί, υποστηρίζουν πως το ζητούμενο δεν είναι η κεφαλή κάποιου επί πίνακι. Και αν είναι έτσι, τότε ακόμη περισσότερο απαιτείται η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων. Όχι για να ξεφύγει η κυβέρνηση από τα σοβαρά λάθη της προηγούμενης περιόδου, αλλά για την απόκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ένα νήμα που κόπηκε με την υπόθεση των Τεμπών. 

Αλλά και από την πλευρά της αντιπολιτεύσεως. Μπορεί προσώρας να διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα για την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση αλλά αν δεν συνοδεύεται η κριτική της από συγκεκριμένες προτάσεις, θα βρεθεί και αυτή μακροπρόθεσμα στην κριτική της αξιοπιστίας. Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κυρίως εξ αυτού του λόγου, δηλαδή της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, μείωσαν δραματικά τα ποσοστά τους. Οι πολίτες διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό συμβαίνει στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. 

Η αναμονή στην πολιτική δε σημαίνει απαραίτητα ανανέωση εμπιστοσύνης στον κυβερνώντα. Ούτε, όμως απαραίτητα και στην εμπιστοσύνη στον αντιπολιτευόμενο...