Στουρνάρας: Διαρθρωτικά μέτρα 1,3 δισ. ευρώ θα παρουσιάσει Αθήνα στην τρόικα

Μέτρα 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαρθρωτικού όμως χαρακτήρα, θα παρουσιάσει η Ελληνική πλευρά στην Τρόικα, την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 και να προχωρήσει η αξιολόγηση του Μνημονίου.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Eurogroup στις Βρυξέλλες, τα μέτρα θα αφορούν το «κλείσιμο των παραθύρων», την εισφοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, τη μείωση των δαπανών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν υπερβεί τα όριά που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό τους, τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, κυρίως στον τομέα της Υγείας, και την επιβολή αυστηρών ποινών σε όλες τις περιπτώσεις οργανισμών της Γενικής Κυβέρνησης όπου δεν εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο.

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πάντως ότι δεν γνωρίζει εάν η τρόικα θα συμφωνήσει ότι με αυτές τις παρεμβάσεις κλείνει το δημοσιονομικό κενό. Διαβεβαίωσε πάντως ότι οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, ως προς το ύψος του κενού έχουν μειωθεί, ενώ η βελτίωση των εσόδων του προϋπολογισμού και τα στοιχεία για την επιβράδυνση της ύφεσης, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, που ξεκίνησε η αποστολή της τρόικας, βελτιώνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Παρά ταύτα, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η αξιολόγηση της τρόικας να συνεχιστεί και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά μέτωπα, τα οποία αφορούν κυρίως την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, το νέο μεσοπρόθεσμο και το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο δεν έχει καν ξεκινήσει συζήτηση ακόμη, και την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Ο κ. Στουρνάρας ωστόσο καθησύχασε ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες ταμειακές ανάγκες, ακόμη και αν παραταθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης εγκαίρως πριν από το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί «επειγόντως» σε τέσσερα μέτωπα: «πρώτον, στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την δόση του Ιουλίου, δεύτερον, στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό 2014-15, τρίτον, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τέταρτον, στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση του ΤΑΙΠΕΔ, και να εξεταστούν άμεσα μέτρα, όπως η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την πώληση ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον, ο κ. Ρεν, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης και της απελευθέρωσης του ανταγωνισμού.

Για όσο αυτές οι εκκρεμότητες παραμένουν ανοικτές, τόνισε με νόημα ο κ. Ντάισελμπλουμ, εγείρονται αμφιβολίες για την πολιτική αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και στέλνονται λάθος μηνύματα, παρότι δεν έχει άμεσες ταμειακές ανάγκες η Ελλάδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, διέψευσε εκ νέου ότι προτάθηκε μεταφορά της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο.
Πηγή: του ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά