Ρωσία και Τουρκία συγκρούονται για το φυσικό αέριο

Η Τουρκία ακύρωσε συμφωνία παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Κωνσταντινούπολη λόγω διαφωνίας για την τιμή. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία χάνει περίπου το 15% του φυσικού αερίου που χρειάζεται, προκαλώντας αύξηση τιμών για τους καταναλωτές όπως μεταδίδεται από την EurActiv Τουρκίας.

Η τουρκική κρατική εταιρεία Botas ανακοίνωσε το Σάββατο (1η Οκτωβρίου) ότι ακύρωσε συμφωνία παροχής ρωσικού φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom, αφού δεν κατάφερε να έχει έκπτωση στις τιμές.

Το φυσικό αέριο θα μεταφερόταν μέσω της Δυτικής Γραμμής, ένας αγωγός που περνά μέσω της Ουκρανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

«Οι αυξήσεις των τιμών πρέπει να είναι υποφερτές. Θα αναθεωρήσουμε τις συμβάσεις που φθάνουν στο τέλος τους. Η Δυτική Γραμμή είναι μία από αυτές. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας για μείωση της τιμής, τότε θα την διακόψουμε», είπε ο τούρκος υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων Taner Yildiz.
Τόνισε επίσης ότι οι τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες περίπου 39%.
Το συμβόλαιο που έληξε λόγω της διαμάχης αναφερόταν σε ετήσια διανομή 6 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου της Gazprom την Κυριακή. Η Δυτική Γραμμή, που μεταφέρει αέριο από το 1986, έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στην Τουρκία λόγω της συνεχούς διαμάχης Ρωσίας και Τουρκίας.

Ωστόσο η Τουρκία θα συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο μέσω του Blue Stream, που μεταφέρει φυσικό αέριο σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα από τον σταθμό Beregovaya στη Ρωσία στον τερματικό Durusu, που βρίσκεται κοντά στην τουρκική πόλη Σαμσούν, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet. Η Τουρκία αγοράζει περίπου 16 δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Blue Stream, σύμφωνα με ένα συμβόλαιο που θα λήξει 23 χρόνια μετά την κατασκευή του αγωγού.

Η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας ανέρχεται στα 37 δισ. κυβικά μέτρα. Πέρυσι, η Τουρκία εισήγαγε 18 δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, σχεδόν το 60% της συνολικής εσωτερικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Ωστόσο η Botas, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα αυξήσει τις τιμές κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 12.3% στο 14.3%, εξαιτίας των αυξήσεων στις διεθνείς αγορές και της μείωσης της αξίας της τουρκικής λίρας. Η ακύρωση δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, υπογράμμισε ο Taner Y?ld?z.

Ο υπουργός κατέστησε σαφές επίσης ότι όταν η Ρωσία παραδώσει τα έγγραφα που ζήτησε η Τουρκία, τότε θα δοθεί η άδεια από τις τουρκικές αρχές για την κατασκευή του αγωγού South Stream.
«Δεν υπάρχουν προβλήματα σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η «στρατηγική σχέση» της Τουρκίας με τη Ρωσία «δεν μπορεί να επηρεαστεί από λίγα συμβόλαια».

Η Ρωσία αντικατέστησε τη Γερμανία ως τον κύριο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, αφού το διμερές εμπόριο αναμένεται να ξεπεράσει τα 30δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2011, αναφέρει η Zaman. Σχεδόν 3εκ ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται ετησίως την Τουρκία ενώ πλέον, έχει καταργηθεί και η βίζα για τους πολίτες τους.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει «διαγράψει» τη Ρωσία από τη λίστα των εξωτερικών απειλών.

Απόψεις
Σε γραπτή του δήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexander Medvedev, τόνισε ότι οι ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες είχαν δείξει στο μεταξύ ενδιαφέρον για την άμεση αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

«Σημειώνουμε ότι το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω της Δυτικής Γραμμής είναι κάτι που απαιτείται από τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε αυτές τι ποσότητες στους υπάρχοντες και νέους πελάτες- ιδιωτικές εταιρείες, για την περαιτέρω παράδοση τους στους τελικούς χρήστες της τουρκικής αγοράς», είπε ο Medvedev.
Πηγή: Πηγή: ΕurActiv.gr