Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974 | Σχέδιο Εκτροπής - 21/10/2024
Ποιο ήταν το προφίλ του Δημήτριου Ιωαννίδη

ΟΝ Αλέξη Παπαχελά στην Πράσινη Γραμμή
"Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 παίζονταν πολλά, εδώ, στο έδαφος της Κύπρου. Πράκτορες, στρατιωτικοί, ξένες δυνάμεις προωθούσαν τα συμφέροντά τους. Εδώ όμως υπηρετούσε στην ελληνική δύναμη ο τότε ταγματάρχης Δημήτριος Ιωαννίδης. Οι Έλληνες στρατιωτικοί που είχε υπό τις διαταγές του, πίστευαν ακράδαντα και με πάθος στην ιδέα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα."

Σπικάζ
"Το τι σκεφτόταν ο Ιωαννίδης φάνηκε δημόσια τον Μάιο του 1964. Τότε δύο Έλληνες αξιωματικοί δολοφονούνται από πυρά Τουρκοκυπρίων στην Αμμόχωστο. Στην κηδεία τους, εκφώνησε τον επικήδειο ο Δημήτριος Ιωαννίδης."

Περικλής Οικονόμου
"Εκεί συνήντησα για πρώτη φορά τον ταγματάρχη τότε Ιωαννίδη, διευθυντή του Α2 της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου, της ΕΛΔΥΚ. Ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο. Ήταν τόσο έξαλλος, συναισθηματικά φορτισμένος, έλεγε τόσο απίθανα πράγματα, εξετόξευσε απειλές κατά παντός και ιδίως των Τουρκοκυπρίων, που αναγκάστηκα να ρωτήσω τον δίπλα μου αξιωματικόν, εάν αυτός ο άνθρωπος είναι καλά, εάν είναι ισορροπημένος. Και δυστυχώς, η απάντησις που μού εδόθη ήταν «Ναι, είναι και ισορροπημένος, αλλά και θερμός πατριώτης»."

Χαράλαμπος Παλαΐνης
"Ήταν φανατικός ας πούμε και το ξέρανε όλοι υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα και μας έλεγε χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα θα γίνει άλλη αν θα έχει την Κύπρο. Θα ελέγχει όλη τη Μεσόγειο», κ.τ.λ."

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ