ΚΑΙΡΟΣ

Γιατί η Κίνα εκτιμάται πως κινείται «επί ξυρού ακμής» στο ουκρανικό ζήτημα- Αναλύσεις από Γαλλικά ΜΜΕ

Επι ξυρού ακμής κινείται η Κίνα στο ουκρανικό, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές στον σημερινό γαλλικό Τύπο. Η εφημερίδα Libération επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το Ίδρυμα Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη, η Κίνα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία «εκτελεί μια πράξη εξισορρόπησης», διχασμένη μεταξύ "θεμελιωδώς ασυμβίβαστων" συμφερόντων. “Το πρώτο είναι η στρατηγική της εταιρική σχέση με τη Ρωσία. Το δεύτερο είναι οι θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, δηλαδή η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις. Και το τρίτο είναι η επιθυμία της να μην καταστεί η ίδια παράπλευρη απώλεια των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ".

«Το Πεκίνο λέει ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει κάνει βήματα για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των εμπόλεμων μερών. Πρόκειται για πρόσοψη ουδετερότητας. Η Κίνα υποστηρίζει σιωπηρά τη Μόσχα", σχολιάζει από πλευράς του εκπρόσωπος του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri) ο οποίος επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ότι "η εμπλοκή με πολύ πιο άμεσο τρόπο στην ουκρανική σύγκρουση", ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, "θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, ακόμη και αυτοκτονική για το Πεκίνο σε οικονομικό επίπεδο".

«Εάν η Κίνα συμβάλει ουσιαστικά στη ρωσική πολεμική μηχανή στην Ουκρανία, μέσω της παροχής εξοπλισμού ή σημαντικής οικονομικής βοήθειας, οι ενέργειές της θα επιταχύνουν τη διάσπαση του κόσμου σε ανταγωνιστικά μπλοκ", υπογραμμίζει εξάλλου αναλυτής του Brookings Institution, σημειωνοντας ότι «η σύγκρουση των μοντέλων, μεταξύ των δυτικών δημοκρατιών από τη μια πλευρά και από την άλλη ενός αστερισμού αυταρχικών καθεστώτων, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, αποτελεί ήδη κατευθυντήρια αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Figaro επισημαίνοντας ότι η αμερικανική επίθεση τροφοδοτεί το δίλημμα του Προέδρου της Κίνας Σι, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στη συμμαχία με τον "παλιό του φίλο" Πούτιν και την ανάγκη του για γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα λίγους μήνες πριν από ένα κρίσιμο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο σκοπεύει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Όμως, "η Κίνα δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να στριμωχτεί στη γωνία", υποστηρίζει στην εφημερίδα ο Ραφαέλο Παντούτσι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη. «Με εμμονή στο παιχνίδι του αιώνα, η αναγεννημένη Κίνα θέλει να συμβαδίσει με την Αμερική, χωρίς να αφήσει τον Ρώσο σύμμαχό της στις λασπωμένες πεδιάδες της Ουκρανίας», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ