Ζελένσκι: Χαιρετίζει την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου και «δείχνει» Μόσχα για την κατάρριψη της πτήσης MH17

«Όταν όλοι οι δολοφόνοι και οι δήμιοι καταδικαστούν, όταν η Ρωσία αποζημιώσει για όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα, θα είναι ένα πολύ γερό θεμέλιο για διαρκή ειρήνη».

Την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου για την κατάρριψη της πτήσης MH17 χαιρέτισε με μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δείχνοντας «δάκτυλο» της Μόσχας στην υπόθεση.

Η απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου καταδίκασε τρεις άνδρες, δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και έναν Ουκρανό ηγέτη των αυτονομιστών, για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014.

Η Μόσχα κατήγγειλε ως «πολιτική» την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου. 

Η ανακοίνωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Μια πολύ σημαντική απόφαση ελήφθη σήμερα στην Ολλανδία. Υπάρχει η πρώτη ποινή για τους δολοφόνους που κατέστρεψαν το μαλαισιανό Boeing στον ουρανό πάνω από το Ντονμπάς το 2014. Η Ρωσία είπε πολλά ψέματα για αυτήν την καταστροφή, αλλά και πάλι τα βασικά γεγονότα αποδείχθηκαν.

»Πλέον οι δράστες έχουν καταδικαστεί και παρέχεται η βάση για να καταδικαστούν και οι ένοχοι ανώτερου βαθμού. Αυτοί που φέρουν πλήρη προσωπική ευθύνη για το έγκλημα της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας - το αρχικό έγκλημα που οδήγησε σε όλα τα άλλα που διαπράχθηκαν από τους ρατσιστές από το 2014. Αυτό είναι κάτι χωρίς το οποίο είναι αδύνατο να προστατεύσουμε τον κόσμο από την επανάληψη τέτοιων πολέμων όπως η ρωσική επιθετικότητα κατά του κράτους μας. Όταν όλοι οι δολοφόνοι και οι δήμιοι καταδικαστούν, όταν η Ρωσία αποζημιώσει για όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα, θα είναι ένα πολύ γερό θεμέλιο για διαρκή ειρήνη.

»Έχουμε όλες τις δυνατότητες να το διασφαλίσουμε. Κάθε ρωσικό έγκλημα πολέμου, κάθε τρομοκρατική επίθεση από αυτούς θα λάβει τη νομική του απάντηση. Η σημερινή απόφαση στη Χάγη το αποδεικνύει.

»Αιωνία η μνήμη σε όλους εκείνους που τις ζωές τους πήρε η ρωσική επιθετικότητα. Δόξα σε όλους όσους κερδίζουν για την Ουκρανία!»

Πηγή: skai.gr