Ζελένσκι σε Αραβικό Σύνδεσμο: Μην κάνετε τα στραβά μάτια στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Δυστυχώς υπάρχουν μερικοί στον κόσμο και εδώ ανάμεσά σας που κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτές τις υποθέσεις και τις παράνομες προσαρτήσεις» δήλωσε ο Ζελένσκι  από τη Σαουδική Αραβία όπου βρίσκεται

Να μην κάνουν τα στραβά μάτια όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «παράνομες προσαρτήσεις» της Ρωσίας προέτρεψε τους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δυστυχώς υπάρχουν μερικοί στον κόσμο και εδώ ανάμεσά σας που κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτές τις υποθέσεις και τις παράνομες προσαρτήσεις. Είμαι εδώ για να μπορούν όλοι να ρίξουν μια ειλικρινή ματιά, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν να τους επηρεάσουν οι Ρώσοι, πρέπει να υπάρχει ανεξαρτησία» δήλωσε ο Ζελένσκι από τη Σαουδική Αραβία όπου βρίσκεται και όπως είπε είναι βέβαιος ότι κανένας από τους άλλους ηγέτες δεν θα άφηνε άλλη χώρα να πάρει τα παιδιά τους, όπως έχει κάνει η Ρωσία με αναγκαστικούς επαναπατρισμούς παιδιών από την ανατολική Ουκρανία, χωρίς «μάχη».

Ζελένσκι

«Οι Ουκρανοί δεν επέλεξαν ποτέ τον πόλεμο. Τα στρατεύματά μας δεν πήγαν σε άλλες χώρες. Δεν συμμετέχουμε σε προσάρτηση και λεηλασία των πόρων άλλων εθνών. Αλλά δεν θα υποταχτούμε ποτέ σε ξένους ή αποίκους. Γι' αυτό παλεύουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλάβετε το κύριο συναίσθημά μας, το κύριο κάλεσμα που θέλω να απευθύνω στη Τζέντα, μια ευγενική έκκληση προς όλους σας να βοηθήσετε στην προστασία του λαού μας, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής μουσουλμανικής κοινότητας» επισήμανε ο Ζελένσκι. 

«Η Κριμαία και οι Τάταροι  θα πρέπει να παραμείνουν αναπόσπαστο μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας του κόσμου, αλλά η Κριμαία ήταν η πρώτη που υπέφερε από τη ρωσική κατοχή. Κυρίως, αυτοί που έχουν υποστεί την κατοχή είναι μουσουλμάνοι» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ευχαρίστησε επίσης τη Σαουδική Αραβία που βοήθησε στη διαπραγμάτευση της επιστροφής των κρατουμένων.

«Χαιρετίζω όλους όσοι είναι έτοιμοι να ενωθούν μαζί μας στον δρόμο της δικαιοσύνης. Η Ουκρανία δημοσίευσε τη φόρμουλα ειρήνης για τον τερματισμό του πολέμου. Μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί στο παράδειγμα της επισιτιστικής ασφάλειας», είπε. «Ακόμη και όταν ο πόλεμος γίνεται στο σπίτι μας, κάνουμε τα πάντα για να επιβιώσουν τα σπίτια των άλλων ανθρώπων. Καταφέραμε να ξεκινήσουμε την πρωτοβουλία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και να άρουμε τον μερικό ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών μας. Αυτό σταθεροποίησε τις αγορές τροφίμων και βοήθησε πολλούς, πολλούς, συμπεριλαμβανομένων των εθνών του Αραβικού Συνδέσμου» κατέληξε ο Ζελένσκι.

Πηγή: skai.gr