ΚΑΙΡΟΣ

Ζαπορίζια: Επανασυνδέθηκε με τη μοναδική εφεδρική γραμμή ο πυρηνικός σταθμός

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια της Ουκρανίας επανασυνδέθηκε με τη μοναδική διαθέσιμη εφεδρική γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος τέσσερις μήνες μετά την απώλεια

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια της Ουκρανίας επανασυνδέθηκε με τη μοναδική διαθέσιμη εφεδρική γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος τέσσερις μήνες μετά την απώλεια, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ραφαελ Γκρόσι του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Ο ίδιος συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας της τοποθεσίας παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και δεν είναι βιώσιμη λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης. 

Η σύνδεση του πυρηνικού σταθμού με την εναπομείνασα γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος 330 kilovolt (kV) – από τις έξι τέτοιες εφεδρικές γραμμές πριν από τη σύγκρουση – διακόπηκε την 1η Μαρτίου λόγω ζημιών που υπέστη στην άλλη πλευρά του ποταμού Dnipro και αποκαταστάθηκε το βράδυ της 1 Ιουλίου. Οι εργασίες για την επανασύνδεση της γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος είχαν παρεμποδιστεί από τη δύσκολη κατάσταση ασφαλείας στη νότια περιοχή.

Η επανασύνδεση της γραμμής 330 kV είναι σημαντική καθώς ο πυρηνικός σταθμός τους τελευταίους μήνες βασίζεται σε μια ενιαία κύρια γραμμή 750 kV για την εξωτερική ηλεκτρική ενέργεια, που χρειάζεται για την ψύξη του αντιδραστήρα και άλλες βασικές λειτουργίες πυρηνικής ασφάλειας. Είχε τέσσερις γραμμές  πριν ξεκινήσει η σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022.

Η γραμμή 330 kV είναι πλέον ενεργοποιημένη και διατηρείται ως εφεδρική και έτοιμη να τροφοδοτήσει με ισχύ τον πυρηνικό σταθμό εάν η γραμμή 750 kV καταστεί μη διαθέσιμη ή καταστραφεί.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, o πυρηνικός σταθμός έχει χάσει όλη την ισχύ του, αναγκάζοντάς το να καταφύγει προσωρινά στις γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης για ηλεκτρισμό.

«Ενώ η επανασύνδεση της εφεδρικής γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος είναι θετική, η εξωτερική ηλεκτρική κατάσταση του εργοστασίου παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη, υπογραμμίζοντας την επισφαλή κατάσταση πυρηνικής ασφάλειας, αλλά και ασφάλειας στην τοποθεσία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Γκρόσι.

Πηγή: skai.gr