Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον ότι η εισβολή των δυνάμεων του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία προξενεί «τεράστιο πόνο και δεινά».
Σημείωσε δε, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν καταγράφει επί του εδάφους «την πρόοδο που σχεδίαζε».
Εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει εκπλαγεί από την ενότητα της Δύσης και την αυστηρότητα των κυρώσεων, ενώ την ίδια στιγμή «ο γενναίος ουκρανικός λαός τον έχει εκπλήξει με την αποφασιστικότητα και την ηγεσία του».
Η Βρετανίδα υπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει τον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT, καθώς και τον τερματισμό χρήση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες μέλη του G7. «Δε θα ησυχάσουμε μέχρι ο Πούτιν να αποτύχει στην Ουκρανία και μέχρι να αποκατασταθεί η κυριαρχία της χώρας», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπλίνκεν σχολίασε ότι δε θυμάται άλλη φορά που έχει υπάρξει τόση ενότητα πολιτικής και αρχών μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως πρόσθεσε η κα Τρας, «γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι επιτιθέμενοι καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα και αυτό είναι η δύναμη».
Τόνισε ότι αν δεν ορθωθεί τώρα αντίδραση, άλλοι επίδοξοι εισβολείς ανά τον κόσμο θα ενθαρρυνθούν. «Και ξέρουμε ότι αν δεν σταματηθεί ο Πούτιν στην Ουκρανία, θα υπάρξουν τρομερές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια».
Σε ερώτηση για το διαρκές αίτημα του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η Λιζ Τρας απάντησε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιαεροπορικής προστασίας είναι η παροχή αντιαεροπορικών όπλων, παραπέμποντας στην ανακοίνωση νωρίτερα του Βρετανού Υπουργού Άμυνας ότι εξετάζεται η αποστολή πυραύλων εδάφους-αέρος στην Ουκρανία.
Η κα Τρας χαρακτήρισε, εξάλλου, την απογευματινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη «αποτρόπαιη, απερίσκεπτη και φρικτή».
Από την πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν συνέκρινε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τους βομβαρδισμούς της Βρετανίας από τη ναζιστική αεροπορία.
Στο ερώτημα για την αποστολή πολωνικών μαχητικών στην Ουκρανία μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως πρότεινε η Βαρσοβία, είπε ότι εναπόκειται σε κάθε κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της, προσθέτοντας ότι μια τέτοια διευθέτηση έχει «κάποιες περιπλοκές».
Αμφότεροι οι υπουργοί είπαν ότι η ενεργή εμπλοκή των συμμάχων στον πόλεμο, είτε με ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είτε με αποστολή στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος «σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε απευθείας σύγκρουση» με τη Ρωσία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξετάζει κάτι τέτοιο», είπε η κα Τρας, με τον κ. Μπλίνκεν να προσθέτει ότι κάτι τέτοιο «δε θα ήταν προς το συμφέρον των χωρών μας ή της Ουκρανίας».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, εξάλλου, χαρακτήρισε «εξωφρενική» την προσφορά ανθρωπιστικών διαδρόμων που οδηγούν πρόσφυγες στο έδαφος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.