Κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον είχαν την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας. Ο Μπλίνκεν προέτρεψε τη Ρωσία να επιτρέψει στους Ουκρανούς να φύγουν από πόλεις που αντιμετωπίζουν «ανελέητο βομβαρδισμό» από τα ρωσικά στρατεύματα.
«Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία χωρίς δικαιολογία», είπε, και πρέπει να σεβαστεί τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ξεφύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις.
Ο Μπλίνκεν απέτισε επίσης φόρο τιμής στη συμπόνια που έδειξαν οι Βρετανοί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην Ουκρανία, κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ της τρέχουσας σύγκρουσης και του αγώνα της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Είναι αδύνατο να δεις φωτογραφίες ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στο Κίεβο και να μην σκεφτείς τους ανθρώπους που κατέφυγαν στους σταθμούς του μετρό του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τη ναζιστική Γερμανία το 1942» επισήμανε.
«Πιστεύω ότι ένας λόγος που βλέπουμε μια τέτοια έκρηξη υποστήριξης από τον βρετανικό λαό είναι επειδή έχουν περάσει κάτι παρόμοιο, το οδυνηρό Blitz κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που προκάλεσε κολοσσιαία βάσανα στον λαό της χώρας σκοτώνοντας περισσότερους από 60.000 Βρετανούς αμάχους. τραυματίζοντας άλλους 86.000», είπε ο Μπλίνκεν.
«Η αντοχή, η αποφασιστικότητα που επέδειξε η Βρετανία πριν από οκτώ δεκαετίες και ενέπνευσε τον κόσμο, είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε στον λαό της Ουκρανίας σήμερα, και γι' αυτό πρέπει να σταθούμε δίπλα τους».
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι είναι δυνατό να δοθούν μαχητικά αεροσκάφη MIG-29 στην Ουκρανία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε: «Πρώτον, όπως είπαμε, η απόφαση για το αν θα μεταφέρουμε εξοπλισμό στους φίλους μας στην Ουκρανία είναι τελικά αυτή που θα αποφασίσει κάθε κυβέρνηση για τον εαυτό της».
Είπε ότι βρίσκεται σε «στενή διαβούλευση» σχετικά με τη βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία, και η προσφορά της Πολωνίας δείχνει ότι υπάρχουν «κάποιες πολυπλοκότητες».
Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι ΗΠΑ θα εξέταζαν μια περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η Λιζ Τρας διευκρίνισε ότι η Βρετανία προμηθεύει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.
Για το θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, είπε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα οδηγούσε σε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Δεν είναι αυτό που εξετάζουμε».
Ερωτηθείσα σχετικά με την έκκληση του Ζελένσκι η Δύση να «κλείσει τους ουρανούς», η κ. Τρας είπε ότι ο «καλύτερος τρόπος» για να βοηθήσουμε στην προστασία των ουρανών είναι μέσω των αντιαεροπορικών όπλων. Το Ηνωμένο Βασίλειο τα προμηθεύει τώρα στην Ουκρανία, είπε, καταδικάζοντας την επίθεση σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη ως «απολύτως απεχθής, απερίσκεπτη και αποκρουστική».
Ο κ. Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτικών στο ουκρανικό έδαφος «σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε» σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. «Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών μας ούτε της Ουκρανίας» υποστήριξε.
Ο αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς μαριονέτα στην Ουκρανία, θα είναι «ένα μακρύ, αιματηρό χάος στο οποίο η Ουκρανία θα συνεχίσει να υποφέρει».
Σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι η διασφάλιση ότι η Ουκρανία έχει τα μέσα για να αμυνθεί. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θα αποτύχει» διεμήνυσε.
- Η Ρωσία κινείται προς την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιρειών που θα φύγουν από τη χώρα
- Βρετανία: Στροφή στο σχιστολιθικό αέριο μετά τον τερματισμό εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου;
- Το απάνθρωπο κοινωνικό πείραμα με τα παιδιά των ιθαγενών Ινουίτ της Γροιλανδίας και η συγγνώμη της Δανίας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.