ΒΒC: «Ήμασταν στην κόλαση» λέει δήμαρχος για τις ταραχές στη Γαλλία

Την ημέρα, είναι ο δήμαρχος της Νίουλι Σουρ Μαρν, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Γαλλίας, ανατολικά του Παρισιού ενώ τη νύχτα, περιπολεί στους δρόμους με το προσωπικό και δημοτικούς συμβούλους

Ο Ζαρτοστε Μπαχτιάρι λέει ότι δεν έχει κοιμηθεί περισσότερες από τρεις ώρες τη νύχτα από τότε που ξεκίνησαν οι ταραχές στη Γαλλία πριν από μια εβδομάδα.

Την ημέρα, είναι ο δήμαρχος της Νίουλι Σουρ Μαρν, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Γαλλίας, ανατολικά του Παρισιού. Τη νύχτα, περιπολεί στους δρόμους με το προσωπικό και δημοτικούς συμβούλους μέχρι τις 04:00 ή τις 05:00, λειτουργώντας ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αστυνομία να αντιμετωπίσει τους ταραχοποιούς εκεί. «Μέσα σε μέρες, ήμασταν στην κόλαση», λέει στο BBC.

Την Τρίτη, θα μεταβεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων με περισσότερους από 200 άλλους δημάρχους για να συζητήσει την κρίση με τον Γάλλο πρόεδρo, Εμανουέλ Μακρόν.

Το αίτημά του είναι «περισσότερη σκληρότητα» από το κράτος και άδεια στην τοπική αστυνομία της πόλης να χρησιμοποιεί drones για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα στην πόλη. «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αποτέλεσμα χρόνιας αδυναμίας των πολιτικών και αποφάσεων που δεν έχουν ληφθεί», λέει.

«Είναι πρόβλημα εξουσίας γιατί αυτοί, οι ταραχοποιοί, δεν φοβούνται τη δικαιοσύνη. Μπορεί να πάνε στο δικαστήριο, αλλά επιστρέφουν στο σπίτι λίγες ώρες μετά τη δίκη απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε αρκετές φυλακές σε αυτήν την περιοχή στο Παρίσι. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτού του είδους την αδυναμία από το κράτος».

Λίγο έξω από το γραφείο του στο δημαρχείο βρίσκεται ο απανθρακωμένος τοίχος του τοπικού αστυνομικού τμήματος της πόλης.

«Πήδησαν πάνω από αυτόν τον τοίχο στη 01:00 με ένα μπιτόνι βενζίνης», εξηγεί ο δήμαρχος Μπαχτιάρι, δείχνοντας με χειρονομίες τον στόλο των επτά απανθρακωμένων αυτοκινήτων της ομάδας, με τους σκελετούς από τέφρα, παραταγμένους κάτω από τη μαυρισμένη πρόσοψη.

Ο δήμαρχος Μπαχτιάρι λέει ότι οι εμπρηστές πιάστηκαν από κάμερα παρακολούθησης βίντεο και από το βίντεο φαίνεται να είναι έφηβοι, ίσως 14-16 ετών.
 

Συνάντηση Μακρόν με 220 δημάρχους

Στον απόηχο των αναταραχών στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχεται σήμερα τους δημάρχους 220 γαλλικών πόλεων που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές έπειτα από μία εβδομάδα βίαιων ταραχών.

Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο νεαρού, κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου την περασμένη νύκτα, έγιναν περιορισμένες συλλήψεις σε σχέση με τις προηγούμενες νύκτες, 72 συνολικά, εκ των οποίων 24 στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Νέες καταστροφές σημειώθηκαν ωστόσο σε 24 κτίρια που πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές σε ολόκληρη την χώρα, ενώ 159 οχήματα επίσης πυρπολήθηκαν, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Τέσσερις επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της δημοτικής αστυνομίας σημειώθηκαν χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να υπάρξει τραυματισμός αστυνομικού.

Με την σημερινή συνάντηση, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη εμπεριστατωμένη προσπάθεια για να γίνουν αντιληπτά τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Γαλλικής Προεδρίας.

Για την πρώτη του μετακίνηση από την έναρξη της κρίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να επισκεφθεί χθες το βράδυ μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στρατόπεδο της αστυνομίας στο Παρίσι και στην συνέχεια το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού.

Πηγή: skai.gr