Βρετανία: Έκθεση προϊδεάζει για επιδείνωση της λειτουργίας των σιδηροδρόμων

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, αντί να υπάρχει αντικατάσταση με νέες υποδομές, η εταιρεία εξακολουθεί να επιδιορθώνει τις παλαιές, με το κόστος να αυξάνεται περαιτέρω μακροπρόθεσμα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βρετανία δεν επιτρέπει την επαρκή «λειτουργία, συντήρηση και ανανέωση» των υποδομών, όπως ράγες, γέφυρες και εξοπλισμός εδάφους, προειδοποιεί έκθεση της εταιρείας Network Rail που έχει την ευθύνη για τις υποδομές αυτές.

Η έκθεση διέρρευσε το πρωί της Τρίτης και προϊδεάζει για την επιδείνωση τόσο του δικτύου όσο και των σιδηροδρομικών υπηρεσιών την επόμενη πενταετία.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, αντί να υπάρχει αντικατάσταση με νέες υποδομές, η εταιρεία εξακολουθεί να επιδιορθώνει τις παλαιές, με το κόστος να αυξάνεται περαιτέρω μακροπρόθεσμα.

Σημειώνεται επίσης ότι ένα κονδύλι ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών που προορίζεται για να καλύπτει έκτακτες ανάγκες, όπως προβλήματα στο δίκτυο λόγω καιρικών φαινομένων, αναμένεται να περικοπεί. Προτεραιότητα θα δίνεται στις υποδομές που εξυπηρετούν τα πιο κερδοφόρα δρομολόγια.

Ως εκ τούτου, προειδοποιεί η έκθεση, την επόμενη πενταετία θα υπάρχουν συνολικά λιγότερες επισκευές στο δίκτυο με συνέπεια οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση δρομολογίων να επιδεινωθούν, αλλά και να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Η έκθεση έχει συνταχθεί για ενημέρωση υψηλόβαθμων παραγόντων της σιδηροδρομικής βιομηχανίας στη Βρετανία, αλλά διέρρευσε στην εφημερίδα Independent.

Η αποκάλυψη έρχεται ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την επίδοση των σιδηροδρόμων, για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, δείχνουν πως το 4,5% των δρομολογίων ακυρώθηκαν. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2014.

Επίσης, στο 37,7% των περιπτώσεων υπήρξαν καθυστερημένες αφίξεις συρμών στους σταθμούς.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαρροή εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών παρέπεμψε στη χρηματοδότηση ύψους 44,1 δισεκατομμυρίων λιρών προς τη Network Rail από το 2024 ως το 2029.

Πηγή: skai.gr